Muzika

Gradiška: Koncert Banjalučke filharmonije

Gradiška: Koncert Banjalučke filharmonije
Gradiška: Koncert Banjalučke filharmonije

U Kulturnom centru Gradiška večeras je održan koncert gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije pod nazivom "Vrijeme je za muziku".

Nastupili su mladi solisti na violoni Lidija Bojinović i Aljoša Šolak, Aleksandra Kopić Flauta i Sonja Bobrek Savić, a ljubitelji klasične muzike u Gradišci imali su priliku da čuju djela Antonija Vivaldija, Volfganga Amadeusa Mocarta i Otorina Respigija.

Direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević rekao je da je večerašnji koncert u Gradišci repriza onog koji je 6. aprila održan u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

On je naveo da je Banjalučka filharmonija od osnivanja 2010. godine održala brojne koncerte širom Republike Srpske, te imala priliku da nastupa u Švedskoj, Gračkoj, Italiji i Srbiji.

„Banjalučka filharmonija ima 40 članova i nastoji da održi kontinutet koncerata i na taj način razvija scenu klasične muzike u Republici Srpskoj“, naglasio je Otašević.

Dirigent Banjalučke filharmonije Vanesa Kremenović istakla je da strane zemlje u kojima su nastupali imaju mnogo dužu tradiciju u klasičnoj muzici i da su ti koncerti bili veoma posjećeni.

„Obaveza izvođača klasične muzike u Republici Srpskoj jeste da održavaju što više koncerata da bi odnjegovali publiku koja će u većem broju posjećivati ovakve kulturne manifestacije. I mediji treba da promovišu klasičnu muziku da bi ona postala dio svakodnevice, a ne nešto posebno“, rekla je Kremenovićeva.

Koncert gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije održan je u okviru obilježavanja Dana opštine Gradiška, 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije