Muzika

Italijanska fantazija za dug aplauz

Italijanska fantazija za dug aplauz
Italijanska fantazija za dug aplauz

Nakon izuzetno uspješne protekle godine, u kojoj je obilježila 90 godina postojanja, Sarajevska filharmonija sinoćnim koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu najavila je spektakularnu 2014.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u razdraganom i blistavom izvođenju svite "Krcko Oraščić" ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog, nastalu po izboru od osam kompozicija iz istoimenog poznatog i najizvođenijeg baleta.

Pored "Krcka Oraščića", na repertoaru je bilo još jedno djelo ovog velikog kompozitora. Sarajevski filharmoničari izveli su "Italijanski capriccio op. 45", kojem je i sam Čajkovski predvidio svijetlu budućnost.

"Napisao sam malu, slatku italijansku fantaziju, koja zvuči tako očaravajuće. Čini se da bi ova fantazija mogla imati uspješnu budućnost", predvidio je svojevremeno veliki kompozitor.

Svoju prvu izvedbu doživjela je 8. decembra 1880. godine u Moskvi, pod dirigentskom palicom Nikolaja Rubinštajna.

Pod dirigentskom palicom Samre Gulamović na ovom koncertu je prvi put u izvođenju Sarajevske filharmonije mogla da se čuje "Simfonija br. 45", poznatija kao "Oproštajna", jednog od vodećih kompozitora klasičnog perioda i oca simfonije Jozefa Hajdna.

"Punih 90 godina je iza nas. Sa još većim poletom i entuzijazmom idemo dalje. Pažljivo odabranim programom opet smo do posljednjeg mjesta napunili salu Narodnog pozorišta. Nadamo se da su svi oni uživali podjednako kao i mi", navela je nakon nastupa Gulamovićeva.

A da je publika podjednako uživala kao i filharmoničari bilo je očigledno po dugotrajnom aplauzu kojim su nagradili ovaj orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije