Muzika

Izložba o životu i djelu Vlade Miloševića

Izložba o životu i djelu Vlade Miloševića
Izložba o životu i djelu Vlade Miloševića

BANJALUKA - Muzej Republike Srpske u Banjaluci otvoriće u subotu, 12. aprila, veliku izložbu pod nazivom "Vlado Milošević - Život protkan notama" o životu i djelu ovog umjetnika.

Autor izložbe, etnomuzikolog u Muzeju Republike Srpske Sanja Pupac, rekla je da izložba sadrži ambijentalnu sredinu u kojoj je živio i radio akademik Milošević, kao i audio-vizuelne primjere koji će se moći poslušati i pogledati.

"Izložbu će pratiti dvojezični katalog sa fotografijama iz života cijenjenog umjetnika, koji je pisan na srpskom i engleskom jeziku", rekla je Sanja Pupac na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba će biti otvorena 12. aprila u 19.00 časova, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Vlade Miloševića".

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić naglasila je da će se svaki mjesec u Muzeju Srpske do kraja godine dešavati velike izložbe i manifestacije.

Ona je istakla da je Muzej zbog velike produkcije dobio poziv za gostovanje u Parizu od 2. do 5. juna na "Karnevalu slovenskih kultura".

"To je prvi put da Srpska i Muzej Republike Srpske učestvuje na tako velikom forumu", rekla je Puvačićeva.

Ona je za 15. april u Muzeju Srpske najavila tribinu "Prvi svjetski rat – uzroci i posljedice", ističući da je to prvi događaj kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, naglasivši da će krajem juna biti otvorena i velika izložba pod nazivom "Veliki rat 1914".

Direktor Muzeja Srpske je rekla da izložba "Oružje otomanskog ratnika" trenutno gostuje u Muzeju grada Zenica.

Ona je istakla da Muzej Republike Srpske učestvuje u velikim evropskim projektima kao što su "Eurofarm" i "Aušvic", te u promociji zmijanjskog veza, a nastavlja i projekat "Vlado Milošević kao evropski etnomuzikolog".

Prema njenim riječima, Muzej Republike Srpske zajedno sa Udruženjem "Duga" počinje sa školom zmijanjskog veza, a nakon vaskršnjih praznika počinje i škola grnčarstva.  

Na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Srpske za 23. april najavljeno je otvaranje izložbe "Paleolit sjeverne Bosne", za 25. april tradicionalna izložba "Proljeće u Muzeju". Za kraj aprila predviđena je promocija publikacije "Narodni bukvar", autora Vladimira Đukanovića.

Muzej Republike Srpske će 17. maja deveti put za redom organizovati "Noć muzeja", u novembru izložbu "Ljekovito i otrovno bilje", te obilježavanje Svjetskog dana djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije