Muzika

Iznenadni odlazak gitarskog giganta

Iznenadni odlazak gitarskog giganta
Iznenadni odlazak gitarskog giganta

Pako de Lusija, slavni gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. vijeka, iznenada je preminuo danas u Meksiku, dok je sa porodicom bio na odmoru.

De Lusija je preminuo u 66. godini od posljedica srčanog udara, koji ga je pogodio dok se igrao sa svojom djecom na plaži u Kankunu.

Hose Ignjasio Landaluse, gradonačelnik španskog Alhesirasa, rodnog mjesta De Lusije, kazao je da će grad proglasiti dva dana žalosti u čast velikog muzičara.

Rođen kao Francisko Sančez Gomez, posljednjih godina živio je u Meksiku i Španiji.

Bio je ambasador flamenka, tradicionalne romske muzike sa juga Španije, a takođe je bio uticajan u krugovima klasične, kao i džez muzike. Njegovo ime je sinonim za flamenko gitaru, a istovremeno je jedan od najoriginalnijih umjetnika ovog žanra.

Prvi je španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog "Berklee" koledža za muziku iz Bostona.

U karijeri, koja je trajala decenijama, pronio je slavu flamenko muzike širom svijeta. Iako je tokom čitave karijere ostao vjeran svojim muzičkim korijenima, uvijek se trudio da bude originalan i drugačiji.

Gitaru je počeo da svira sa šest godina, a u početku je svirao flamenko zajedno sa drugim izvođačima, prije nego što je 1967. godine izdao prvi solo album. Postao je poznat širom svijeta 1973. godine poslije objavljivanja kompozicije "Entre Dos Aguas", koja se 20 sedmica nalazila na vrhu španske top-liste. Pravo međunarodno prizanje stiče 1981. sa albumom "Friday Night in San Francisco", snimljenim zajedno sa Džonom Maklaflinom i Alom Di Meolomi, koji je prodat u više od šest miliona primjerka.

Poznat je i po tome što je snimio verziju čuvene kompozicije "Koncert za Aranhuez", djelo kompozitora Hoakina Rodriga.

Radoznalost ga je dovela do priznatih saradnji sa nekim od najčuvenijih muzičara današnjice, kao što su pijanista Čik Kori, gitarista Leri Korijel, kao i poznati pjevač Brajan Adams, sa kojim je sarađivao na muzici za film "Don Huan de Marko".

Umjetničko ime nosio u čast majci

Rođen u skromnoj andaluzijskoj porodici 21. decembra 1947. godine, De Lusija je izrastao u muzičkog giganta, miješajući džez, pop i klasične uticaje sa tradicijom flamenka.

Zasluge je pripisivao svom ocu, pjevaču i gitaristi romskog porijekla, koji ga je uveo u muziku, a svoje umjetničko ime nosio je u čast majke Lusije Gomez.

"Romi su bolji muzičari, jer slušaju muziku od rođenja. Da nisam rođen u kući svog oca, bio bih niko i ništa. Ne vjerujem u spontane genije", rekao je jednom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije