Muzika

Japanska pijanistica dolazi u Sarajevo

Japanska pijanistica dolazi u Sarajevo
Japanska pijanistica dolazi u Sarajevo

SARAJEVO - Ingrid Fujiko Heming, japanska pijanistica nastupiće 5. oktobra u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru promociju japanskog kulturnog naslijeđa, najavili su iz ove institucije.

Ingrid Fujiko Heming je rođena Njemačkoj.

Od ranog djetinjstva je učila svirati klavir uz pomoć majke Ocuki Fujiko. Fujiko je prvi koncert održala već u 17. godini, nakon čega su uslijedile nagrade na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Školovala se u Japanu i diplomirala na Tokyo national University of Fine Arts and Music. Nastupala je u mnogim zemljama Evrope i svjeta, a ono što je na neki način obilježilo karijeru ove vrhunske umjetnice je gubitak sluha usljed visoke temperature, što se dogodilo tokom koncerta koji je 1971. godine održan u Beču. Nakon liječenja, odlazi ponovo u Japan i nastavlja svoju pijanističku karijeru.

Nastupa sa Japanskom filharmonijom, a zatim je  uslijedio i poziv od Moskovske filharmonije i mnogih drugih orkestara širom svijeta. Godine 1999. snimljen je dokumentarni film o njenom i od tada je pijanistica objavila preko 20 nosača zvuka, od kojih su četiri bili zlatni.

Njen album La Campanella (kompozicije Franca Lista) prodat je u nevjerovatnih 200.000 primjeraka.

Ulaznice za koncert su besplatne i  mogu se podići na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 24. septembra. 2014.  do 5. oktobra 2014.

Koncert počinje u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije