Muzika

Jurica Pađen: Štulić me prvo otkantao, pa odsvirao "Prijateljsku vatru"

Jurica Pađen: Štulić me prvo otkantao, pa odsvirao "Prijateljsku vatru"
Jurica Pađen: Štulić me prvo otkantao, pa odsvirao "Prijateljsku vatru"

Jurica Pađen, jedan od najboljih gitarista na ovim prostorima, nedavno je snimio instrumentalni album "All Stars", na kojem su mu se pridružili neki ovdašnji vrhunski muzičari i gitaristi.

Između ostalih, ovaj album svojim su gitarskim dionicama obogatili Branimir - Džoni Štulić, Husein Hasanefendić Hus, Massimo Savić, Neno Belan, Nikša Bratoš, Vedran Božić i Zele Lipovača. Pored poznatih imena, Jurici Pađenu na albumu se pridružila i grupa muzičara pod zajedničkim imenom "Organic", koju čine Tomislav Šojat, Damir Medić, Remo Kartagin, Mario Domazet i Hrvoje Prskalo. Dvanaest instrumentalnih numera, koje Pađen potpisuje, snimljeno je pod Prskalovom producentskom palicom. Odsvirao ih je prvenstveno Pađen na električnoj, akustičnoj i 12 string gitari, kao i na ukulelama, a na sedam pjesama pridružuju mu se i drugi izvođači.

"All Stars" drugi je album instrumentala ovog muzičara, za koji navodi da je dugo sazrijevao, te onog momenta kada se sakupilo dobrih tema, odlučio je da se pozabavi njima te od njih napravi kompletne pjesme.

"To mi je drugi album instrumentala, prvi se zvao 'Žicanje', pa mi je palo na pamet da pozovem prijatelje i ljude sa kojim sam surađivao tokom života, a koji su ujedno i najveći muzičari na ovim prostorima. Ostavili su svi duboki trag, imaju svoj potpis, i ljudi su koji razumiju muziku, nisu samo svirači, nego djeluju u puno širem kontekstu", smatra Pađen.

Muzičar koji je svoju karijeru razvijao u "Parnom valjku", "Azri", "ITD bendu", ali najviše "Aerodromu", napomenuo je da je imao izuzetno zadovoljstvo opet sarađivati sa izvođačima kao što su Neno Belan i Massimo te da je jedini "problem" imao sa Džonijem Štulićem.

"Kada sam počeo da radim ovaj album, nazvao sam Džonija i on me je prvo otkantao. Rekao je da ga to više ne zanima i da se tamo više ne bavi time. Tada sam je rekao da ću mu poslati pjesmu, pa ako mu ne sviđa, nek je baci u smeće, a ako mu se svidi, da uradi nešto. Međutim, već drugi dan mi je poslao gotovu pjesmu koja nosi naziv 'Prijateljska vatra'", otkrio je Pađen slatke muke sa kojima se suočavao tokom procesa nastajanja "All Stars".

Rekao je da ga to više ne zanima i da se tamo više ne bavi time. Međutim, već drugi dan mi je poslao gotovu pjesmu, pojašnjava Pađen

Pored Štulića, svojom virtuoznošću na električnoj gitari doprinos stvaranju ovog izdanja dali su i Husein Hasanefendić Hus (Parni valjak), koji je svirao u pjesmi "Mistično putovanje Vodenjaka", Massimo i Neno Belan se pojavljuju u pjesmi "Kralj u Zemlji tulipana", a Massimo sam u "Gipsy love". Nikša Bratoš svira u "Mjesečaru", Vedran Božić u numeri "Van zakona", a Zele Lipovača u "Hells bells".

"Što se tiče finansija, ovaj album uopće neće biti isplativ poduhvat. Ali, meni je to vrlo isplativo jer imam veliko zadovoljstvo što sam uspio okupiti takvu jednu elitu i svoje prijatelje na jednom mjestu i što smo napravili, po mom mišljenju, dobru muziku. To je nešto što više niko ne može ukinuti ili oduzeti. Ispunio sam na neki način dug prema samom sebi, a to nema cijenu", kazao je on.

Pađen, koji je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski muzičar mnogim hrvatskim izvođačima, napominje da bi mu, sada kada je sve gotovo, bilo žao da nije napravio ovakav album. Muzičar, koji je najzapaženiji kao autor mnogih hit pjesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma, dodaje da je i u svijetu koji je materijalno daleko ispred nas takođe zavladala industrijska muzika.

"Ali, tamo ima dovoljno kritične mase koja može podržavati one koji stvaraju kvalitet. Nažalost, kod nas je ta opcija minimalna, tako da kvalitetna muzika statistički nema izgleda", zaključio je on.

Kakva je ekonomija, takva nam je i muzika

Tvrdi da se u regionu danas osjeća veliki nedostatak kvalitetne muzike.

"Apsolutno da nam treba više dobre muzike. Ali, muzika je na neki način preslika društva u cjelini, njegov odsjaj, mogući opis ili doživljaj. Kakvo je društvo u cjelini, kakva je ekonomija, takva nam je i muzika. Ne možete voziti porše po makadamu. Kakvo nam je cjelokupno stanje, takva nam je i muzika", dodaje Pađen.

Saradnici

* Branimir - Džoni Štulić

* Husein Hasanefendić Hus

* Massimo Savić

* Neno Belan

* Nikša Bratoš

* Vedran Božić

* Zele Lipovača

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije