Muzika

Kako je izgledala zadnja noć frontmena INXS

Kako je izgledala zadnja noć frontmena INXS
Kako je izgledala zadnja noć frontmena INXS

I 17 godina poslije smrti rokera Majkla Hačinsa, frontmena INXS-a, muzika popularnog benda i danas se sluša, uskoro se očekuje i emitovanje televizijskog filma o australijskoj grupi koja je "harala" top listama, a mediji se i dan danas bave pitanjem kako je zapravo umro Hačins.

San tadašnjih tinejdžerki i bivši dečko Kajli Minog - još s kraja osamdesetih, Hačins je umro pod neobičnim okolnostima novembra 1997. godine, a "Herald san" objavio je danas transkript sa detaljima istrage, u kojem glavni isljednik objašnjava zašto je uvjeren da je riječ o samoubistvu.

Hačinsovo beživotno tijelo pronađeno je 22. novembra pre podne u sobi 524 u hotelu "Ric Karlton" u Sidneju.

Noć prije, Majkl je večerao sa svojim ocem, poznatim sidnejskim biznismenom Kelandom Hačinsom. Bio je dobro raspoložen, ali zabrinut za ishod rasprave o starateljstvu u Londonu, a otac nije mogao ni da nasluti zašto bi se njegov sin ubio.

Sa Hačinsom su u sobi, od 11 uveče do pet sati ujutro bili i australijska glumica Kim Vilson i njen dečko Endrju Rejment. Majkl ih je zamolio da budu uz njega i podrže ga ako rezultati rasprave o starateljstvu u Londonu budu nepovoljni.

Hačins je, naime, bio u vezi sa tv voditeljkom i bivšom ženom Boba Geldofa, Polom Jejts, s kojom je jula 1996. dobio ćerkicu Tajger Lili. Pola je već imala troje djece iz braka sa Geldofom. Majkl je očekivao da Pola sa bebom Tajger Lili i dvije starije ćerke dođe u Australiju na tri mjeseca, ali je Geldof to stopirao pokrenuvši sudski spor o starateljstvu nad zajedničkom djecom.

No, zadnje noći svog života, Hačins je - kako je ispričala glumica Kim Vilson - bio promjenjivog raspoloženja dok je diskutovao o sudskoj proceduri.

Svo troje - Majkl, Kim i Endrju - pili su alkohol, uključujući vodku, pivo, šampanjac i koktele. Dok su glumica i dečko bili u sobi, Hačins je primio poziv od svoje menadžerke Marte Trup iz Njujorka.

Ser Robert Geldof, čuveni britanski roker i još čuveniji humanitarac, primio je od Majkla dva telefonska poziva, prvi oko 5.30 sati ujutro. Geldof je Hačinsa brzo "skinuo" s linije, obećavši da će ga nazvati kasnije.

Pola je Majkla zvala oko 5.38 ujutro i rekao joj je da će ponovo zvati Geldofa i preklinjati ga da dozvoli Poli i djeci da doputuju u Australiju.

Pola je tada saopštila Majklu da je ročište odloženo za 17. decembar. Majkl je, kako je pričala, "zvučao očajno". To je značilo odlaganje njegovog viđanja sa ćerkom, pošto je bend trebalo da započne veliku turneju.

Tada je Majkl drugi put pozvao Geldofa. Ponovo - kratak razgovor kao i prvi, u kojem je Hačins, po Geldofovim tvrdnjama, pretio, ali nije zvučao depresivno.

Menadžerki u Njujorku je oko 9.38 pre podne stigla govorna poruka od Hačinsa, u kojoj kaže: "Marta, Majkl ovde. Je..no mi je dosta svega!"

Odmah je pozvala hotel, ali telefon u sobi je zvonio, bez odgovora.

Kasnije, stigla joj je poruka na telefonsku sekretaricu: Hačins je zvučao povrijeđeno, govorio je sporo.

Menadžerka se zabrinula, pa je pozvala kolegu Džona Martina, koji je bio menadžer INXS za nastupe. Martin je već bio primio poruku od Hačinsa da "danas neće moći da vježba". Proba je bila posljednja pred veliku turneju i bila je veoma važna. Svi su očekivali da uživo ponovo slušaju hitove poput "Need you tonight", "Mistify", "Devil Inside", "Suicide Blonde", "Never Tear Us Apart"...

Tog jutra, dva poziva od Majkla primila je i njegova bivša djevojka, iz perioda kad nije bio zvijezda, Mišel Benet, koja mu je ostala najvjerniji prijatelj. Prva poruka bila je na telefonskoj sekretarici i Majkl je, kako kaže, "zvučao pijano". Oko 9.45 zvao je drugi put - "plakao je i zvučao veoma uzrujano".

Zabrinula se i odmah došla u hotel "Ric Karlton". Međutim, niko nije otvarao vrata hotelske sobe - iako je snažno lupala. Nije odgovarao ni na telefonske pozive. Napisala je poruku i ostavila je na recepciji.

Benetova kaže da Hačins nikad nije spominjao samoubistvo.

Hačinsovo beživotno tijelo pronađeno je u 11.50 sati. Bio je go i ležao iza vrata sobe.

Kako navodi isljednik, Hačins se očigledno objesio o sopstveni kaiš, ali je pao pošto je pukla šnala na kaišu, pa je završio licem na dolje, na koljenima.

Hačinsova majka, Patricija Glasop, potvrđuje da je Majkl bio depresivan i da mu je londonski doktor prepisao sedativ "prozak" još decembra 1995. Tri nedjelje pred smrt, ponovo mu je prepisan "prozak".

Psihijatar koji je razgovarao sa njim oktobra 1997, mjesec dana pred smrt, ističe ipak da nije bilo nikakvih nagovještaja da bi roker mogao da izvrši samoubistvo.

Analiza krvi pokazala je da je Hačins pred smrt koristio alkohol, kokain, "prozak" i još nekoliko lijekova.

"Uzrok smrti je vješanje. U uzrok smrti nije uključena druga osoba, pa formalnom istragom ništa ne bismo postigli", napisao je isljednik u ovom slučaju i zaključio da je slučaj "jasan" - samoubistvo.

Nepune tri godine kasnije, 17. septembra 2000, pronađena je mrtva i Pola Jets.

Žena koja je "smuvala" Geldofa tako što ga je pratila na koncert u Pariz još 1976. godine, da bi ga dvadeset godina kasnije ostavila pošto je upoznala Hačinsa (i kolegama na snimanju intervjua s frontmenom INXS rekla: 'Moram imati ovog dečka!"), umrla je na 10. rođendan svoje najmlađe ćerke iz braka sa Geldofom: u 41. godini predozirala se heroinom.

Starateljstvo nad ćerkom Majkla i Pole, Tajger Lili, dobio je Bob Geldof, uz saglasnost Majklovih roditelja - da bi djevojčice odrastale zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije