Muzika

Kastel bio pretijesan za Hladno pivo i Guano Apes

Kastel bio pretijesan za Hladno pivo i Guano Apes
Kastel bio pretijesan za Hladno pivo i Guano Apes

Prvo veče dugo očekivanog muzičkog praznika, sedmog banjalučkog "Jelen Demofesta", donijelo je među zidine tvrđave Kastel u četvrtak naveče rok spektakl kakav Banjaluka odavno nije čula i vidjela.

Vrhunac večeri svakako su bili nastupi pank rok benda iz Hrvatske "Hladno pivo", te zvijezda večeri njemačkog sastava "Guano Apes", a tvrđava pored Vrbasa je doslovno bila neprohodna zbog hiljada posjetilaca, koji su ispunili svaki pedalj prostora. Ništa manje nije bilo zanimljivo ni polufinalno takmičenje demo bendova, a odlukom žirija priliku da nastupe još jednom na ljetnoj pozornici dobilo je pet neafirmisanih sastava.

U muzičkom dijelu programa posjetioci su mogli da uživaju već od 20.30 kada je nastupio gostujući švedski bend "Dismissed", a odmah nakon njihovog izlaska na binu bilo je jasno da posjetioce čeka nešto nesvakidašnje, s obzirom na to da su se mladi Šveđani na sceni pojavili našminkani i u ženskoj odjeći, zagrijavši prisutne pank pop notama.

Publika je i ove godine pružila maksimalnu podršku demo bendovima i u većem broju nego na bilo kojem prethodnom "Demofestu" ispunila Kastel za vrijeme svirki takmičarskih bendova. Priliku da se predstave okupljenima dobilo je 15 neafirmisanih grupa, pa su se na bini smjenjivali različiti žanrovi i scenski nastupi. Dok je žiri odlučivao ko će se naći u subotnjem finalu, na scenu je stupio makedonski sastav "Smoke Shakers", koji je prošlog ljeta osvojio treće mjesto.

Po završetku polučasovne svirke, objavljena su i imena takmičara koji su izborili plasman u veliku završnicu. Tuzlanski "Punkart" je žiri "kupio" energičnim nastupom, slovenački "Low Peak Charlie" je odsvirao snažan pank u svečanim odijelima, sinjski bend "Shewa" je ostvario odličnu konekciju sa posjetiocima, dok je koprivnička "Lolita" odsvirala kvalitetan indi rok, a najviše oduševljenja je izazvalo čitanje imena "Shanghai Street Fight", banjalučkog benda i miljenika domaće publike.

I žiri je imao pune ruke posla, ali nema sumnje da će za finalno veče, koje je na Kastelu ove subote, odabrati najbolje bendove.

"Drago mi je što se 'Demofest' razvio jer na tvrđavi vidim pet puta više publike i bendova nego na pravom festivalskom izdanju. Ovdje nije dosadno kao na 'Eurosongu'", poručio je uvijek zanimljivi Rambo Amadeus, jedan od

članova žirija.

Kada se Kastelom prolomila melodija pjesme "Svirajte nešto ljubavno", kojom je "Hladno pivo" otvorilo svoj nastup, ali i revijalni dio programa, tvrđavom se više nije moglo proći, jer su mase ljudi ispunile svaki njen dio.

Hrvatske muzičke ikone su se na pravi način odužile za toliku podršku, pa su svirali velike pank evergrine, koje su fanovi pjevali uglas sa Miletom Kekinom, ali i nekoliko numera sa budućeg albuma. Uprkos tome što je kiša u nekoliko navrata počinjala da pada, ipak nije navela hiljade ljubitelja čvrstog zvuka da odstupe ni milimetar. Nastup je okončan pjesmom "Nije sve tako sivo", a zatim i najavom najpoznatijeg imena večeri - "Guano Apes". Njemački alter-rokeri važe za najveće ime sedmog "Jelen Demofesta", a veoma brzo je postalo jasno i zašto. Otvaranje pjesmom "Close to the Sun" pokazalo je da su fanovi već prihvatili i zavoljeli nove stvari sa nedavno izdatog albuma "Offline", kojih je odsvirano još nekoliko tokom večeri. Najbolje reakcije su, ipak, došle tokom izvođenja starih hitova, kao što su "Open Your Eyes", "Big in Japan" ili "Quietly".

Pjevačica Sandra Nasić je publiku pozdravila sa "Zdravo, kako je", ali je dalja komunikacija uglavnom tekla na engleskom jeziku. Publika bukvalno nije mogla da predahne tokom više od sat i po, koliko je nastup trajao, s obzirom na to da je pjevačica zaposjela u potpunosti prostor, kako ispred, tako i oko bine, udarajući činele ili pozivajući prisutne da skinu odjeću sa sebe. Neumorna i beskrajno harizmatična, Sandra je objasnila zašto je već sada smatraju jednom od najvećih dama u istoriji rok scene, a kompletan bend "Guano Apes" zašto su i danas jedno od najvećih svjetskih muzičkih imena.

After parti "Sopot Sound Systema", stavio je tačku na fantastično otvaranje sedmog izdanja festivala, istinski spektakl svjetskog kalibra.

Prikupljeno 10.000 knjiga

Poznato je da je ovogodišnji "Jelen Demofest" humanitarnog karaktera, a s obzirom na to da se ulaznice ne naplaćuju, ulaz je prvo veče bila knjiga.

Tokom prve noći posjetioci su zaista bili velikog srca, te je prikupljeno više od 10.000 knjiga, koje će biti preusmjerene na područja pogođena nedavnim poplavama.

Posjetioci su takođe malim novčanim prilozima mogli pokazati humanost i za etno grupu "Iva" iz Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije