Muzika

Kekin: Na sceni sam šef kuhinje koji kuha što mu se prohtije

Kekin: Na sceni sam šef kuhinje koji kuha što mu se prohtije
Kekin: Na sceni sam šef kuhinje koji kuha što mu se prohtije

U ponedjeljak, 20. aprila, izlazi novi album zagrebačkog benda "Hladno pivo" pod nazivom "Dani zatvorenih vrata". Na albumu će se nalaziti 15 pjesama, od kojih su tri već poznate - "Na ovim prostorima", "Messi" te aktuelni singl "Vjeruj u mene". O novom albumu, promociji kao i najavljenom nastupu 9. maja u Banjaluci za "Nezavisne novine" govori frontmen benda Mile Kekin.

NN: Uveliko se najavljuje izlazak novog albuma. Možete li nam ukratko reći kako je nastao? Da li kao i uvijek svirate dobro poznatu muziku? Imate li možda neke goste na albumu?

KEKIN:  "Hladnom pivu" treba dosta dugo da napravi album. Za ovaj nam je trebalo četiri godine. Dosta pjesama je napisano u Kanadi, koja se i spominje u jednoj pjesmi. Žanrovski je to naravno Hp zvuk, ali čvršći od prethodnika, a i tematski mi se čini puno direktnijim albumom od "Svijeta glamura". Oni koji su čuli cijeli album kažu da nam je ovo album karijere. Što se tiče gostiju, tu smo skromni. Na jednoj nam pjesmi gostuju dva pjevača, Tompfa iz "Kawasaki tripa" i Golub iz "Goblina", koji je svoju dionicu snimio u ormaru i Etiopiji. Po mom mišljenju, uvjerljivo najbolje snimljena dionica u bilo kojem ormaru. Osim toga ima malo čela i usne harmonike, ali je 99 posto gitara, bas i glas.

NN: Premijerno smo mogli i da vidimo spot za pjesmu "Vjeruj u mene" koji je prikazan na regionalnom MTV-ju. Kako je nastao ovaj spot?

KEKIN:  Spot je nastao brzo i bezbolno. Snimio nam ga je prijatelj iz kvarta za 400 eura i pivu, a izmontirao još bolji prijatelj iz Splita Vojan Koceić, s kojim smo snimili već dosta spotova.  Htjeli smo uhvatiti atmosferu tog propalog industrijskog kompleksa Katran i mislim da smo uspjeli u tome. Zanimljivo je da su te snimke samo trebale biti dio ozbiljnog spota, ali nam je Vojan rekao da mu to predobro izgleda da bi ga kvario s igranim dijelovima. Tako smo zapravo nenamjerno snimili pravi spot.

NN: Najavljeni ste i kao jedni od izvođača 9. maja u Banjaluci. Koncert na otvorenom je svakako poseban sam od seba, a šta banjalučka publika može da očekuje od vas na ovom nastupu?

KEKIN:  Može očekivati puno pjesama koje nikad prije toga nije čula uživo. Rekao sam prošli put kad smo svirali u Banjaluci na "Jelen demo festivalu" da nam je to bio možda i koncert godine pa jedva čekam da vidim kad dođemo sa toliko novih pjesama. Zato preporučam fanovima našim u Banjaluci da krenu odmah učiti tekstove jer ih ima dosta novih. Mi smo poznati kao bend koji voli svirat što više novih stvari.

NN: Da li imate neki poseban ritual uoči koncerta, posebno ili kao grupa?

KEKIN:  Nemamo baš. Nekoliko minuta prije svirke dogovorimo prve četiri pjesme, a poslije toga sam ja šef kuhinje koji kuha što mu se prohtije. A ponekad, ako sam dobre volje, i po narudžbi. Volimo ostavit prostora spontanosti i zato nikad nismo odsvirali dva potpuno ista koncerta, što izluđuje našeg ton majstora koji nikad ne zna što ga čeka.

NN: Teme kojima se bavite u vašim pjesmama svakako su u skladu sa situacijom u državi, regionu i svijetu. Vjerujem da ste i ovaj put ostali dosljedni tome.

KEKIN:  Jesmo. Samo što smo to sve rekli još jasnije i ljepše.  Mislim da smo pogodili nekoliko pjesama u kojim će se mnogi pronaći, a to je misija "Hladno pivo". Mi smo narodski rokenrol bend bez puno okolišanja.

NN: Šta možete da poručite mladim umjetnicima koji tek pokušavaju da se "probiju" u svijetu muzike, ali ne ove "komercijalne", koja nas sa svih strana okružuje?

KEKIN:  Tajna je u tome što nema neke tajne. Pokušavaj uživati dok si na bini, probaj ne kopirat druge, bit prepoznatljiv. Ali prije svega nemoj slušat savjete ovakvih starkelja kao što sam ja.

Promocija novog albuma

Službeni datum izlaska albuma je 20. april, ali dva dana ranije, u subotu, od 12 sati u "Vinyl baru" u Zagrebu poštene dolaznike očekuje druženje s bendom, promotivna prodaja novog albuma i potpisivanje istog. Da publika s nestrpljenjem očekuje novi album "Hladnog piva", govore događanja od prošle  sedmice kada je bend na svom Facebooku pustio "preorder" opciju u pogon, gdje je data  mogućnost svim fanovima da svoj album naruče ranije. Veliki interes doveo je do toga da je na www.hladnopivo.hr u nekim trenucima bilo nemoguće ući, jer se stranica jednostavno zablokirala pod navalom ljudi zainteresovanih za novi album. Zanimljiva je informacija da su narudžbe osim iz Hrvatske i zemalja regije (Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija) dolazile iz Holandije, Njemačke, Austrije, ali čak i iz Australije, Amerike te Novog Zelanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije