Muzika

Knezović: Živimo za koncerte

Knezović: Živimo za koncerte
Knezović: Živimo za koncerte

Bend "Zoster", koji je 2000. godine nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini, do danas je održao nivo sastava koji svojim tekstovima i muzikom iz dana u dan ima sve veći broj poklonika i postao je omiljen među mlađom, ali i onom nešto starijom publikom koja cijeni dobar muzički ukus.

Oni će 3. oktobra nastupiti u banjalučkom klubu "Tamaris" u okviru festivala "Students Nights Music Fest". Iako članovi benda smatraju da njihova muzika još treba da se nadogrđuje, "Zoster" žanrovski svrstavaju u rege bend. Grupa prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi te ponekad i edukacije.

U intervjuu za "Nezavisne" frontmen ovog sastava Mario Knezović najvljuje da će novi album biti objavljen u novembru, govori o uticaju vremena u kojem živimo na njihovu muziku te studentskim danima.

NN: U Banjaluci ćete uskoro nastupiti u okviru studentskog muzičkog festivala. Kakva Vas sjećanja vežu za studentske dane?

KNEZOVIĆ: Za studentske dane me vežu lijepe uspomene. To su najbezbrižniji dani u životu, što će se pokazati kasnije.

NN: Vaši uzavreli fanovi sa nestrpljenjem očekuju "Srce uzavrelo". Hoće li uskoro ovo izdanje ugledati svjetlost dana?

KNEZOVIĆ: "Srce uzavrelo" izlazi u 11. mjesecu ove godine, to je finalna odluka.

NN: Koje su specifičnosti novog albuma, šta da očekujemo i hoće li, pored najavnog singla "Gavrilo", biti spotova za još neke numere?

KNEZOVIĆ: Upravo dok vam odgovaram na pitanja, montira se video za naš drugi singl "Brod koji tone". Koliko je album specifičan, morat ćete sami prepoznati prilikom slušanja, jer za nas je svaki specifičan i poseban zbog samog pristupa stvaranju.

NN: Mnogi muzičari u BiH kažu da ih inspiriše i pokreće upravo teška ekonomska i socijalna situacija naše države, koja je plodonosna za nastajanje dobrih pjesama. Da li je tako i u Vašema slučaju?

KNEZOVIĆ: Ne pamtim i ne znam za dobru ekonomsku i socijalnu situaciju naše države. Stoga mi ni nemamo iskustvo drugačije od ovog. Dakle, potpuno je prirodno da govorimo iz svojih iskustava, ona nisu baš najljepša.

NN: Da li se dešavalo da vas organizatori koncerta na neki način prevare, u smislu da ne ispoštuju dogovor, da li u tehničkom ili materijalnom pogledu? Kako reagujete u takvim situacijama?

KNEZOVIĆ: Jako rijetko. Tad procijenimo da li je do urađene greške došlo iz neznanja ili iz pakosti, pa ako je riječ o prvom ,pokušamo naći dogovor, ako je riječ o drugom, jednostavno odemo kući.

NN: Koliko kulturna scena u BiH može uticati na društvo uopšte?

KNEZOVIĆ: Kulturna scena može i mora utjecati na društvo. Samo što mi nismo spremni prihvatiti utjecaje, jer smo još neslobodni.

NN: Ove godine BiH je prijavila učešće na "Eurosongu", da li će doći do istog, naravno, zavisi od finansija. Vi ste se prije dvije godine dobrovoljno javili da idete na ovo takmičenje u svojoj režiji. Da li biste to uradili i ove godine?

KNEZOVIĆ: Ne znam. Prije dvije godine to je bila naša spontana reakcija. Tužno, ne znam koliko to sve ima smisla.

NN: Kako Vam se čini ovogodišnja izborna kampanja?

KNEZOVIĆ: Slabo pratim kampanje, obuzet sam nekim drugim stvarima. Izbora ima uvijek, ako postoji ono što zovemo manje zlo. Ali i manje zlo je zlo.

NN: Nakon Banjaluke, zakazan je i nastup u Novom Sadu, da li je u planu još neki veliki koncert tokom jeseni?

KNEZOVIĆ: Nakon Banjaluke sviramo u Novom Sadu 10. oktobra, a dan kasnije smo u Beogradu nakon pet godina. Radujemo se koncertima i živimo za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije