Muzika

Komemoracija Vladi Divljanu: Njegovu muziku slušaćemo večno

Komemoracija Vladi Divljanu: Njegovu muziku slušaćemo večno
Komemoracija Vladi Divljanu: Njegovu muziku slušaćemo večno

BEOGRAD - U Domu omladine u Beogradu danas je održana komemoracija povodom smrti Vlade Divljana, kojoj su uz članove porodice prisustvovali njegove kolege muzičari, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela, piše Anadolu Agency.

Obraćajući se prisutnima muzički novinar Slobo Konjović rekao je da ono što trenutno vidi na licima nasuprot sebe jeste saosjećanje i ljubav, što su i stvari koje je najviše poštovao  kod Vlade Divljana.

"Vlada je bio muzika i bio je 'rock and roll,' njega više nema, a ovo je moj najteži nastup pred ljudima jer moram da govorim o čoveku koji je uradio toliko za muziku", rekao je Konjović.

Govoreći da je pokušavao da nađe riječi za ovo obraćanje, Konjović je rekao da nije uspio da pronađe one koje je želio da upotrebi, ali da je potražio utočište u pribežištu samog Vlade Divljana i dodao:

"Okupili smo se da bismo slavili ono što Vlada Divljan ostavlja iza sebe, da bismo slavili njegov talenat. Ne znam kako da mu zahvalim sem tako što ćemo njegovu muziku slušati ne generacijama, već večno."

Prijatelj Vlade Divljana, glumac Svetozar Cvetković ispričao je okupljenima par anegdota iz njihovog druženja, koje je trajalo od najranijeg djetinjstva.

"Jedan za drugog uvek smo ostali Vladica i Svetica. I kada smo ispunili znake punoletstva i putem koji nas je vodio dalje i kada bi usred rata zazvonio telefon sa druge strane zemljine polulopte i kad bi se ženili i razvodili i decu dobijali i kada bi odlazili. I tako smo se međusobno oslovljavali, predugo za ozbiljnost koju nam zrelost nalaže, prekratko za vreme koje smo mislili da je pred nama", rekao je Cvetković.

Cvetković je naveo da je početkom rata na prostoru bivše Jugoslavije Vlada Divljan otišao iz zemlje te da je "njegovo svojevoljno izgnanstvo" bilo trag slobode koju je želio da sačuva, a koju je sa hrabrošću uspio da ostvari za sebe i one sa kojima je živio, "dugo i daleko".

"Ostavljao nam je svoje poruke u delima koja ne zvuče samo u ušima, već pre svega u srcu, nogama, telu, koja blistaju suzom u našim i vašim očima. Ostavljao nam je sebe, svoju bol, svoju sreću, svoju ljubav, svoju umetnost. I za čudo, svojim odlaskom, ali svojim delima, on nam je bio sve bliži", rekao je Cvetković.

Navodeći da Beograd više nije bio grad Vlade Divljana, Cvetković je kazao da je on uspjevao da brani duh grada kojem je pripadao, a  govoreći o njegovoj umjetnosti, Cvetković je naveo:

"To je bila klica jednog života od kojeg se danas rastajemo, svesni da se život Vlade Divljana nikada neće završiti."

U čast istaknutog muzičara jugoslovenskog novog talasa njegove pjesme pjevali su njegovi prijatelji Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Kojić Koja i drugi.

Vlada Divljan bio je istaknuti kompozitor i pevač novog talasa jugoslovenske muzike i nekadašnji frontmen beogradske grupe "Idoli". Iza sebe, osim svoje umjetnosti, ostavio je suprugu i dva sina. 

Nekadašnji frontmen beogradskog vokalno-instrumentalnog benda "Idoli" i istaknuti muzičar jugoslovenskog novog talasa Vlada Divljan (1958-2015) godinama se borio sa teškom bolešću koja se posljednjih mjeseci pogoršala, a preminuo je 5. marta u austrijskoj prijestonici.

Devedesete godine 20. vijeka proveo je u Australiji, od 1991. do 1997. godine živio je u Sidneju, nakon čega se se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živio je i radio u Beču.

Ostaće upamćen kao sjajan muzičar koji je obiležio jugoslovensku muzičku scenu, što samostalnim radom, što sa kultnim bendom "Idoli" čiji je frontmen bio od 1980. do 1984. godine.

Sa "Idolima" je objavio albume "Odbrana i poslednji dani" (1982) i "Čokolada" (1983), a samostalno tri solo albuma "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), "Sve laži sveta" (2000) i "Vlada Divljan presents Die Tonzentrale" (2003). Godine 2012. objavio je album "Četiri godišnja doba" sa bendom "Ljetno kino".

Bavio se komponovanjem muzike za filmove, a svoj trag ostavio je na filmovima "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Na lepom plavom Dunavu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije