Muzika

Koncert i naučni skup u čast Vlade Miloševića

Koncert i naučni skup u čast Vlade Miloševića
Koncert i naučni skup u čast Vlade Miloševića

BANJALUKA - Koncert "Muzička razglednica BiH 1878 - 1819" u izvođenju Maje Ačkar-Zlatarević - klavir, i Lane Paćuka - moderator, te naučni skup "Tradicija kao inspiracija", događaji su kojima je počeo zvanični program manifestacije "Dani Vlade Miloševića".

Na dvodnevnom naučnom skupu, koji je u petak počeo na Akademiji umjetnosti Banjalučkog univerziteta, predstavljen je 81 rad iz oblasti etnomuzikologije, muzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije.

Jedan od urednika Zbornika radova Sanda Dodik rekla je da će se na skupu, kao i ranije, napraviti osvrt na rad akademika Vlade Miloševića, dok će, sa druge strane, biti riječi o svemu što može da se poveže sa muzičkom tradicijom u savremeno doba.

"U okviru muzike kao umjetnosti nastojimo održati i naučnu dimenziju i svake godine okupljamo sve veći broj eminentnih stručnjaka iz regiona, a ove godine imamo i učesnike iz Portugala, Finske i Mađarske", rekla je Dodikova.

Među učesnicima naučnog skupa je i Ivan Mudi, kompozitor iz Portugala, koji je naveo da se već duži niz godina bavi balkanskom muzikom, posebno srpskom, crkvenom.

"Ovo je posebna prilika za mene da budem u Banjaluci i da naučim još više o istoriji i tradiciji same muzike ovih prostora. Želim da ljudi shvate da duhovna muzika nije samo muzika koja je namijenjena za crkve, već da ona može da bude dio kulture i dio svakodnevnog života", istakao je on.

Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti Banjaluka, najavio je da će pored naučnog skupa, kao stuba manifestacije "Dani Vlade Miloševića", biti održano i veče posvećeno ovom akademiku. Dodao je da će ove i narednih godina biti izvođena neka od njegovih djela, snimljena i potom objavljena kao CD. Koncert "Muzička razglednica BiH 1878 - 1819" u izvođenju pijansitkinje Maje Ačkar-Zlatarević održan je u četvrtak veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije