Muzika

Konkretan i sirov zvuk

Konkretan i sirov zvuk
Konkretan i sirov zvuk

Banjalučki metal sastav "Logic System Disorder" (LSD) nedavno se vratio iz Zadra, gdje je imao veoma zapažen nastup na festivalu "Underwall", a domaća publika će imati priliku da ga vidi i čuje 12. jula na tvrđavi Kastel, u sklopu Eko-festivala "Dani Vrbasa".

Dario Glavonjić, frontmen benda i nekadašnji vokal sastava "As I Fall", pobjednika Zaječarske gitarijade, kaže da mu je to iskustvo bilo i te kako od pomoći.

"'As I Fall' mi je lično veoma pomogao, stekao sam dosta iskustva o tome kako bend treba da funkcioniše", kaže Glavonjić, koji je nakon odlaska iz te grupe osnovao LSD.

"Moj prvi, klinački bend iz parka je upravo bio LSD. Gitarista Bojan Bujić i ja smo se baš tu i upoznali. Nosio je gitaru i rekao mi da pravi bend, na šta sam kazao da ja želim da pjevam. Imali smo nekoliko ideja, ali je sve brzo stalo, jer nam je kao klincima škola bile prioritet", prisjeća se Glavonjić.

Kada se sve izdešavalo sa bendom "As I Fall", shvatio je da LSD tek sada može biti ono što je nekada davno zamišljao.

"Logično je da pored silne muzike koja postoji imamo neki uzor, a to je svima nama u bendu baš 'System Of A Down'", ističe Glavonjić.

Kaže da zvuk LSD-a može najbolje okarakterisati kao jednostavan, prvenstveno jer imaju samo jednu gitaru u grupi.

"Nema komplikovanja i nema milion efekata. Ciljamo da to bude zvuk kao što je 'System Of A Down' imao od 2002. do 2005. godine, jer su nakon toga i oni počeli da zvuče malo 'utegnutije'. Dakle, naš zvuk je jako konkretan i sirov", navodi Glavonjić.

Kada je u pitanju stvaranje, osnovna ideja i rif dođu od Bujića, zatim se uključuje i ostatak benda.

"Veoma mi je drago što svaki član sastava radi svoj dio posla. Basista Karlo Tomić, koji takođe svira u 'Pajperovom smijehu', ima jako dobre aranžerske ideje kada je njegov instrument u pitanju, ali i za aranžmane pjesme uopšte. Meni i nije logično da bend ima četiri člana, a da jedna osoba sve radi", smatra Glavonjić i dodaje da Bujić i on zajedničkim snagama rade na vokalima i tekstovima.

Kaže da je ljudima jako čudno i za nevjericu da od septembra prošle godine, od kada bend oficijelno postoji, imaju 15 autorskih pjesama uvježbanih za nastup.

"Gotove su i spremne za snimanje, i sa njima se možemo pojaviti na bilo kojoj bini. U planu je snimanje spota za pjesmu 'Cookies', jer već imamo ideju kako bi to trebalo izgledati, a snimićemo i EP, jer nam je za album malo kasno. EP će imati pet pjesama i poslužiće za promociju do kraja godine, jer teško da se bez nekakvog materijala može organizovati neki nastup ili svirati na nekom festivalu", zaključuje Glavonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije