Muzika

Laibach zviždukom "oduvao" Beograd

Laibach zviždukom "oduvao" Beograd
Laibach zviždukom "oduvao" Beograd

BEOGRAD - Kultni slovenački bend "Laibach" održao je u subotu uveče dvosatni koncert u ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine Beograda, gdje je stigao u okviru turneje povodom aktuelnog albuma "Spectre", svojevrsnog političkog manifesta u umjetničkom obliku.

Podijeljen u dva dijela, nastup "Laibacha", koji je još jednom oduševio beogradske fanove, istakao se interesantnim odabirom numera iz ranih faza, kao i efektnim video podcrtavanjem svake pjesme tokom cijele večeri.

Prvo je novi album predstavljen u cjelosti, počev od aktuelnog singla "Eurovision", prigodno najavljenog citatom čuvene teme-špice ove manifestacije.

"Europe is falling apart", grmio je sastav iz Trbovlja, a u publici se čula potvrda te teze - "Tako je!"

Ključna stavka prvog dijela, a i cijelog koncerta, je ono što se čulo tridesetak minuta kasnije. Prethodni, uvodni singl "The Whistleblowers" kroz neodoljivo zaraznu, naizgled bezbrižnu i lepršavu melodiju protkanu zviždukom, govori o nimalo bezbrižnim i lepršavim stvarima, o heroizmu nekih novih Prometeja slobode. "Zvižduk" se ekspresno katapultirao u najznačajnije pjesme sastava koji uveliko troši četvrtu deceniju aktivnog rada.

Smjestio se izmedu udarnih novih pjesama i ostatak "Spectrea". Redom: "Walk With Me", "Americana", "We Are Millions And Millions Are One", "Eat Liver!", "Bossanova", "Koran" i, pred pauzu, "No History" i "Resistance is Futile".

Bend se u drugom dijelu, očekivano, oslonio na stare pjesme, ali je izbjegao klasičan "best of" odabir za listu. Izostale su ovoga puta čuvene obrade poput "Across the Universe" i "The Final Countdown". Našlo se, međutim, mjesta za neke druge, kao što su "Ballad Of a Thin Man" Boba Dilana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije