Muzika

Lena Kovačević: U moru nekulture lako je promovisati kulturu

Lena Kovačević: U moru nekulture lako je promovisati kulturu
Lena Kovačević: U moru nekulture lako je promovisati kulturu

Senzibilitet džez muzike je nešto što mi jednostavno prija, to je ono gde se osećam najbolje, ali definitivno ne bavim se tradicionalnim džezom, već primesama i popa i džeza, kaže srbijanska pjevačica Lena Kovačević.

Ova harizmatična umjetnica, predivnog glasa, skrenula je pažnju javnosti izvodeći muziku koja i nije baš karakteristična za naše prostore, a riječ je o popu sa primjesama džeza. Nedavno joj je pripalo priznanje "Zlatna značka" za doprinos u kulturi Srbije.

Kovačevićeva, koja je kćerka Dušana Kovačevića, jednog od najpoznatijih dramskih pisaca današnjice, završila je Muzički konzervatorijum u Amsterdamu. Kao solista nastupala je u projektima Džona Klejtona uz "Nigel Kennedy Quintet" i "Al Di Meola" bend. Iza nje su dva albuma "Lep dan za pevanje" i "San", a u intervjuu za "Nezavisne" govori šta danas zapravo podrazumijeva doprinos kulturi, ali i otkriva zašto će džez preživjeti sve nedaće.

NN: Ovogodišnja ste dobitnica priznanja "Zlatna značka" za doprinos u kulturi u Srbiji. Koliki značaj za Vas ima ovo priznanje?

KOVAČEVIĆ: To je jedna draga i lepa nagrada, podstrek za buduće korake. Čast je bila naći se u društvu naših ljudi iz Srbije, ali i iz inostranstva, koji se zaista svojim profesijama bave na najbolji mogući način, a time i promovišu Srbiju u jednom pravom pozitivnom svetlu.

NN: Šta u današnje vrijeme podrazumijeva doprinos kulturi, na koji način se on konkretno ostvaruje kada govorimo o državama regiona?

KOVAČEVIĆ: Iskreno, verujem da je danas lakše nego ikada promovisati kulturu jer je tolika količina ''nekulture'', šunda i kiča oko nas, da svako ko uspe da se drži nekih osnovnih načela ljudskog ponašanja, profesionalnosti i svesti o slici i poruci koju prenosi, već spada u one koji se bore za kulturu. Ovde ne govorim o sebi, ali govorim o nekim sjajnim ljudima koje sam imala prilike da upoznam tokom ovih godina.

NN: Dva albuma koja ste objavili do sada veoma su dobro prošla kod publike, radite li već sada na novim numerama?

KOVAČEVIĆ: Radujem se ideji snimanja trećeg albuma, ako bog da, biće to uskoro. Ono što je dobro, kad je muzika kojom se ja bavim u pitanju, jeste to što imam puno mogućnosti u odabiru projekata, i sama ideja obrada mi se dopada, kreiranja novih aranžmana. Treći album imaće tu notu, ali nosi jedno posebno iznenađenje.

NN: Vaše izvođenje, da li zbog muzičkog pravca ili samih pjesama, dosta podsjeća na neka prošla vremena kada se cijenio kvalitetan tekst i melodija. Da li ste i Vi nostalgični kako za tim vremenom, tako i za tom muzikom?

KOVAČEVIĆ: Ljubitelj sam nekih divnih pevača poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Bisere Veletanlić, muzike Kornelija Kovača u vreme kada su se pisale neke dobre pesme koje i danas žive, ali i sjajni aranžmani.

NN: Činjenica je da džez danas ima svoju publiku, ali, bar na našim prostorima, ne uživa onu popularnost kakvu je imao nekada. Može li se to promijeniti, ima li još izvođača koji bi zbog viših ciljeva bili spremni da se posvete džezu, bez obzira na to što bi im neki komercijalniji žanr trenutno donio više novca?

KOVAČEVIĆ: Džez muzika je preživela sve ove decenije, ne samo u Srbiji, već i u svetu, gde se preko noći kreiraju novi trendovi. Preživeće tako i ovo vreme i zauvek će na svoj način biti komercijalna, baš zato što je ukus neke manjine i to i jeste deo njene lepote.

NN: Vaš posao pored dosta studijskog rada iziskuje i putovanja. Koliko Vam je s te strane teško kada ostavljate porodicu, posebno sada kada ste majka?

KOVAČEVIĆ: U principu, moje obaveze su zasad najviše vezane za Beograd, ali i nekoliko mesečnih angažmana, pa zasad to ne predstavlja izazov u tom smislu. Više je svakodnevna organizacija moja opsesija na neki način, kako bih stigla da završim sve obaveze, a da sam sa porodicom što više.

NN: Bavite se i pedagoškim radom. Koliko Vas to ispunjava i, iz dosadašnjeg iskustva, imamo li istinskih talenata?

KOVAČEVIĆ: Definitivno imamo mnogo, mnogo talentovanih ljudi. Vreme je takvo da se bez prostora u medijima teško može čuti za njih, pa je prava pomama za takmičenjima, a moj savet je da se školuju, da uče muziku i budu muzički pismeni, jer je to veoma važno za njihov dalji muzički put.

NN: Postoji li neki od dosadašnjih nastupa, ili neko putovanje, koji je na Vas ostavio poseban utisak i koji ćete zbog nečega dugo pamtiti?

KOVAČEVIĆ: Muzički festival na Kipru, na kome smo nastupali pre nekoliko godina, u amfiteatru starom 2.500 godina, pored obale, letnje večeri, uz zvezde i puno divnih ljudi. Nezaboravno veče.

NN: Da li je u skorijoj budućnosti u planu koncert u Banjaluci?

KOVAČEVIĆ: Zaista bih volela, oduševljena sam publikom u Banjaluci. Izuzetno je topla i prijatna, a imam i puno prijatelja i poznanika u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije