Muzika

"Lord Of The Dance" oduševio Banjaluku

"Lord Of The Dance" oduševio Banjaluku
"Lord Of The Dance" oduševio Banjaluku

Talenat, višegodišnji rad, nevjerovatna ljubav prema plesu ili nešto sasvim drugo, teško je odgonetnuti šta pokreće svjetski poznatu plesnu atrakciju "Lord Of The Dance", koja je u srijedu naveče nastupila u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

Grupa, koju je prije 18 godina osnovao Majkl Fletli, ponudila je Banjalučanima novu muziku i zanimljive koreografije inspirisane Irskom i povremeno Španijom.

"Leteći Irci", kako ih još zovu, ponudili su tokom dva časa, koliko je trajao njihov nastup, plesnu čaroliju koja se rijetko viđa, a brzinu njihovih pokreta nogama bilo je teško uhvatiti pogledom.

Pored plesača, koji su se pojavljivali u zanimljivim kostimima, cjelokupnu priču upotpunila je i scenografija, koja je igrama svjetlosti i sjena i video-zidovima pojačala utisak keltske čarolije.

Ovaj događaj ima i posebno mjesto u svjetskoj plesnoj kulturi i zbog najviših standarda koje produkcija neke predstave može postići.

Bez obzira na visoke cijene ulaznica za naš standard, većina mjesta previđenih za ovaj događaj u "Boriku" bila je popunjena, a "Lord Of The Dance" predstavili su publici plesnu tačku u kojoj se lord Plesa bori protiv lorda Tame u klasičnoj keltskoj folkornoj priči dobra i zla.

U tradicionalnoj priči o borbi dobra i zla, zasnovanoj na irskom folkloru, Mali duh putuje kroz vrijeme kako bi pomogao plesnom heroju da se izbori protiv sila zla i spase Planetu Irsku.

Naravno, sve prate strast i ljubavni okršaji između tradicionalno vatrene crnke i nježne plavuše, koje se bore za srce hrabrog junaka.

Iako njihov nastup upotpunjuje i tematski odabrana priča iz irske tradicije, malo je onih koji su se pored sjajnog plesa koji je izvodilo oko 40 plesača mogli koncentrisati na istu.

Njihovo umijeće je toliko da publika ostaje bez daha svaki put kada pokušava da uhvati ritam sa njihovim nevjerovatno brzim nogama. 

A ni publika im nije ostala dužna, s obzirom na to da ih je nakon svake tačke nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije