Muzika

Mamutović najbolji trubač svijeta

Mamutović najbolji trubač svijeta
Mamutović najbolji trubač svijeta

Ekrem Mamutović iz Vranja najbolji je trubač, a makedonski "Uska kan" proglašen je za najbolji bend na 5. međunarodnom takmičenju trubačkih orkestara, održanom u četvrtak naveče u Guči.

U ime organizatora 54. sabora trubača, nagrade im je uručio Dragan Šušić, predsjednik Skupštine opštine Lučani, koji im je tom prilikom čestitao na pobjedi.

U konkurenciji trubača drugo mjesto pripalo je Kristijanu Aziroviću iz Srbije, a treće Blažu Peku iz Slovenije, dok je drugo mjesto u konkurenciji orkestara osvojio "Sokol orkestar" iz Poljske, a treće rumunski "Zuralija orkestra".

U takmičenju je učestvovalo devet orkestara, po jedan iz Poljske, Slovenije i Slovačke, te po dva iz Srbije, Rumunije i Makedonije.

Nakon takmičenja, na velikoj pozornici na stadionu koncert je održao majstor trube Elvis Ajdinović.

Guča je "prijestonica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor i predstavlja jedan je od najvećih i najposjećenijih muzičkih festivala na svijetu, najznačajnijih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "National Geographic" među 10 najbitnijih događaja u svijetu.

Ovogodišnji festival bio je jedinstven i po tome što je na njemu prvi put nastupila jedna žena. Naime, za "Zlatnu trubu" takmičila se i mlada Danijela Veselinović s istoimenim orkestrom iz Arilja.

U raznim programima nastupiće 1.080 učesnika, a specijalni gosti na saboru su trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije