Muzika

Massimo Savić: Poslije koncerta lakši sam kilu i po

Massimo Savić: Poslije koncerta lakši sam kilu i po
Massimo Savić: Poslije koncerta lakši sam kilu i po

Hrvatski muzičar Massimo Savić, nakon niza uspješnih koncerata u Hrvatskoj i Srbiji, svoju turneju i promociju novog albuma nastavlja u BiH.

Već 8. marta sarajevska publika moći će da ga vidi u Domu mladih. U Zenici je 10. marta, 11. u Mostaru, a 13. marta u Tuzli. O predstojećim koncertima, slobodnom vremenu i muzičkoj sceni za "Nezavisne novine" govori Massimo.

NN: Šta bosanska publika može da očekuje, prije svega dame, pošto je prvi koncert zakazan za 8. mart u Sarajevu?

MASSIMO: Uvijek me malo strah nastupa u Sarajevu, jer morate znati da je sarajevska scene imala ogromnu ulogu u stvaranju dobrog popa i rock&rolla na ovim prostorima. Navikli su na kvalitet pa je moja odgovornost veća kad stanem pred takvu "raju", ali uvjeren sam da ćemo opravdati očekivanja. Predstavit ćemo im prvi puta nove pjesme s albuma "1 dan ljubavi".

NN: Moramo da istaknemo i da su koncerti u Domu sportova i Centru "Sava" bili rasprodani. Očekujete li takav odziv i u BiH?

MASSIMO: Jasno da bi volio da svi koncerti na kojima nastupam budu rasprodani. Nije to uvijek tako, ali mi je drago da još imam publiku koja redovito dolazi na koncerte i da su svi moji koncerti uvijek puni ljudi. Morate znati da se silno trudim na koncertima dati svoj maksimum. Poslije koncerta doslovno sam lakši kilu, kilu i pol.

NN: Imate li možda u planu da posjetite i Banjaluku?

MASSIMO: Naravno da Banjaluku nisam mislio zaboraviti. Za njih pripremamo nastup sličan onom od prije par godina na Kastelu. Vjerujem da će se to realizirati tijekom svibnja, ali točan datum će biti pravovremeno objavljen kroz moju web ili Facebook stranicu.

NN: Novi album je izašao u januaru. Kako ga je publika prihvatila?

MASSIMO: Publika tek treba da ga prihvati. To je nešto što će se iskristalizirati u nekom narednom periodu. Po reakcijama koje je imala publika u Domu sportova i Sava centru mogu samo zaključiti da im se pjesme sviđaju, kao i iz komentara koje povremeno pročitam ispod YouTube linkova.

NN: Da li su se već izdvojile neke pjesme?

MASSIMO: Najviše pregleda na YouTubeu, naravno, imaju pjesme "Suze nam stale na put" i "Ispod nekog drugog neba" jer je njih publika najduže imala priliku slušati.

NN: Nakon 30-godišnje karijere možete li da izdvojite neke lijepe trenutke, ali i one malo ružnije?

MASSIMO: Naučio sam se da ružne trenutke "izbrišem" iz sjećanja, a lijepih trenutaka ima toliko da mi je teško izdvojiti samo jedan. Svaki koncert je niz lijepih trenutaka.

NN: Da li vam je neka pjesma posebno draga i zašto?

MASSIMO: Ne. Nemam neku svoju posebnu pjesmu. Svaka pjesma koju odlučim snimiti i objaviti na albumu našla se na popisu pjesama zato što ju osjećam kao svoju, ona nosi neki moj pečat. Izdvojiti jednu pjesmu je kao da tražite od oca da vam kaže koje mu je dijete najdraže.

NN: Imate li neki ritual prije koncerta?

MASSIMO: Imam. Točno se zna kojim redom se oblačim - od odijela i cipela do cjelokupnog asesoara - svaki detalj mora biti po mom. Morao sam kreirati svoj ritual pripreme kako bih mogao u live smislu stati pred ljude.

NN: Šta volite od muzike da slušate privatno? Kako provodite slobodno vrijeme?

MASSIMO: Moje slušanje glazbe obuhvaća jako širok spektar. Tako, na primjer, volim poslušati dobre stare Yesovce, Bowieja, Petera Gabriela, Princea i Milesa Davisa. Onda tu nastavljamo s Patom Methenyjem, Richardom Bonaom i drugima. Sigurno pola svog slobodnog vremena provedem slušajući italijansku glazbu, jer ju obožavam.

A što se slobodnog vremena tiče, najsretniji sam kada ležim ispred televizora, s daljinskim u ruci i gledam neki dokumentarac. Za sebe volim reći da sakupljam ogromne količine beskorisnog znanja.

NN: Koliko su danas muzičari cijenjeni u odnosu na period kada ste počinjali da se bavite ovim pozivom?

MASSIMO: Moji počeci su moja mladost. Nešto što ne bih nikada mijenjao jer baš zbog cijelog proživljenog iskustva sam danas ovakva osoba. No, volio bih sada imati tu količinu energije koju sam imao nekada.

Morate znati da se uspjeh koji sam proživio s grupom "Dorian Gray" dogodio izuzetno brzo. Bili smo mladi i odjednom su pred nama bili zahtjevi poput novinskih intervjua, TV snimanja, more nastupa... Današnjim glazbenicima se ovakve stvari ne mogu dogoditi u tom obimu i tako brzo.

O "X Factoru"

"Nije mi bilo lako odlučiti se da budem dio ovakvog jednog šoua, ipak to nikad nisam radio pa me zanimalo kako je to, a i producenti su mi ponudili jako dobre uvjete. Siguran sam da u regiji ima jako puno talentiranih ljudi, ali vidjet ćemo što će oni pokazati na sceni. Stati pred punu dvoranu ljudi i pokazati nešto nije uvijek najlakša stvar na svijetu. Trudit ću se da ne budem strog prema kandidatima, saslušat ću i pogledat ću ih bez predrasuda", rekao je Massimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije