Muzika

Matović u Svjetskom horskom savjetu

Matović u Svjetskom horskom savjetu
Matović u Svjetskom horskom savjetu

BANJALUKA - Mladen Matović, afirmisani banjalučki kompozitor, dirigent i muzički pedagog, zvanično je postao punopravni član i predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u Svjetskom horskom savjetu, World Choir Council, najreprezentativnijem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi".

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje je Matović dobio za predan rad u muzici.

"Ovo je za mene izuzetno priznanje i potvrda dosadašnjeg napornog rada i aktivnosti na kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora. Već sam nebrojeno puta rekao da su se naši horovi u proteklih deset godina pokazali kao ponajbolji ambasadori kulture i umjetnosti RS i vjerujem da će uz adekvatnu podršku i razumijevanje to činiti i u budućnosti", istakao je Matović.

Pojasnio je da je Svjetski horski savjet najmasovnije i najznačajnije međunarodno savjetodavno tijelo koje se u osnovi bavi umjetničkim pitanjima asocijacije, sa posebnim akcentom na Svjetsku horsku olimpijadu.

Zvanično pismo i potvrdu o prijemu u članstvo ovog uglednog strukovnog tijela Matoviću je uputio lično Ginter Tič, predsjednik Svjetskog horskog savjeta.

U tom pismu se, između ostalog, navodi da ovaj savjet, zajedno sa Matovićem, kao predstavnikom BiH, želi da nastavi sa misijom unapređenja i razvoja cjelokupne svjetske horske zajednice.

Matović, kao potvrdu da su mu priznanja samo podstrek za budući rad, navodi i činjenicu da nakon nekoliko godina posvećenog rada i stvaranja privodi kraju komponovanje djela "Plava grobnica". Riječ je o velikom vokalno-instrumentalnom djelu oratorijumskog tipa za soliste, hor i orkestar, zasnovanog na besmrtnim stihovima velikog srpskog pjesnika Milutina Bojića.

"Pisanje ovako obimnog djela je pored kreativnog iziskivalo i ogroman fizički angažman, ali u pitanju je tema koja me kao svojevrstan zavjet  'proganja' još od srednjoškolskih dana i jednostavno nisam mogao da se smirim sve do posljednjeg takta", otkriva on.

Napomenuo je da će se krajem 2015. godine navršiti 100 godina od početka povlačenja srpske vojske preko Albanije na Krf, te smatra da je to izuzetna prilika da se kroz izvođenje jednog djela na dostojanstven način odužimo našim precima i podsjetimo svijet na golgotu našeg naroda u Prvom svjetskom ratu.

Matović je i umjetnički rukovodilac Ženskog kamernog hora "Banjalučanke", koje su prošle godine osvojile olimpijsko zlato u Rigi.

"Sa 'Banjalučankama' sam započeo intenzivne pripreme za novu koncertnu i takmičarsku sezonu. Znajući da naš grad u aprilu ove godine proslavlja veliki jubilej i 70 godina od oslobođenja, naša je želja da kao ansambl koji je dobio ime po svom gradu i u prethodnom periodu uradio toliko puno na njegovoj promociji, svojim sugrađanima priredimo jedan nezaboravan koncert sa solistima i gostima na otvorenom, ali to je uslovljeno sa mnogo faktora i ostaje da se vidi da li ćemo u tome uspjeti", rekao je Matović.

Zaključio je da će najznačajniji takmičarski nastup "Banjalučanki" u ovoj godini biti Evropsko horsko prvenstvo, koje će u julu biti održano u njemačkom gradu Magdeburgu.

Biografija

Mladen Matović je rođen u Banjaluci 15. januara 1980. godine. Dodiplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje trenutno predaje u zvanju docenta na Katedri za solfeđo i muzičku pedagogiju. Već punih 15 godina godina  profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kolumnista nekoliko dnevnih listova. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primijenjene,  popularne, kao i muzike za djecu. Autor je prvog mjuzikla za djecu u RS "Petar Pan",  zvanične mirovne pjesme UNICEF-a "Dona nobis pacem"/Daj nam mir", te muzike i teksta himne Republike Srpske "Moja Republika". Od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom "Banjalučanke", sa kojim je u proteklom periodu osvojio veliki broj domaćih i  međunarodnih priznanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije