Muzika

Mile Kekin, frontmen "Hladnog piva": Stihove sakuplja u prolazu

Mile Kekin, frontmen "Hladnog piva": Stihove sakuplja u prolazu
Mile Kekin, frontmen "Hladnog piva": Stihove sakuplja u prolazu

Od Banjaluke očekujemo puno, jer je svaki put bilo odlično. Publika zna tekstove, žene su lijepe, a hrana dobra. A nije ni predaleko, što nije nebitan faktor kada su vrućine, a ti sjediš u kombiju, kaže Mile Kekin, frontmen hrvatskog pank-rok sastava "Hladno pivo", pred nastup na 7. "Jelen Demofestu", gdje će svirati u revijalnom dijelu programa na otvaranju festivala.

Sa ostatkom ekipe trenutno priprema novo izdanje, čiji je izlazak planiran ove jeseni, a trenutno ga najavljuje video-singl "Messi". "Hladno pivo" će na ljetnoj bini tvrđave Kastel premijerno odsvirati i dvije potpuno nove pjesme.

"Publika će, naravno, čuti pjesmu 'Messi', a mogu se već sada pripremiti, ako odu na YouTube i pogledaju spot. Jako smo zadovoljni novim pjesmama, a 'Messi' uživo zvuči i bolje nego što trenutno igra. Ljudi koji su čuli novi materijal još nisu došli sebi od sreće", navodi Kekin.

NN:   Kad smo već kod Mesija, pratite li trenutna svjetska dešavanja u zemlji fudbala i da li ste zadovoljni Mundijalom?

KEKIN:  Pa, gledam, naravno. Trenutno mi se najviše sviđa kako Nijemci igraju. Ali, sve u svemu, čini mi se da je bilo natprosječno puno dobrih utakmica, ali najviše mi se sviđa onaj novi sprej za crtat' po travi.

NN:  Nije lako doći do vrha scene i srca publike,  ali Vi opstajete na bini godinama. Šta bi iskusno "Hladno pivo" savjetovalo neiskusnim demo sastavima, koji će se takmičiti na festivalu?

KEKIN:  Prvo i osnovno, potrebno je biti prepoznatljiv, jer kao što si rekao, ima jako puno bendova. Na početku će vas uvijek uspoređivati i to je normalno, jer nije ni dobro ako ni na koga ne ličite. Onda je dobro biti uporan, a još je bolje ako imate i dobre pjesme. I savjet na kraju - pjesme ponekad bolje ispadnu kad malo odstoje.

Tvrdi da nije dobro miješati glumu sa sviranjem

NN: Kako gledate na aktuelnu demo scenu, jesu li nove generacije spremne da odmijene starije kolege?

KEKIN:  To ti ne bih znao. Znam da ima puno mladih bendova i uvijek smo pokušavali pomoći, tako što smo neke od njih zvali da nam sviraju kao predgrupe. Neki od njih zbog toga više nisu demo bendovi. Ipak, ne može nitko pomoći bendu koji sam nema potencijala.

NN:  Mladi bendovi često biraju engleski jezik, a Vi ste jednom prilikom izjavili da nikada ne biste pjevali na stranom jeziku. Da li još isto mislite?

KEKIN: Nije to bila stvar principa kod mene, nego mi način na koji pišem pjesme ne dopušta da pišem na stranom jeziku. Ja skupljam rečenice u prolazu, ono što načujem "žvaćem" u glavi, režem na dijelove i onda od toga nastanu pjesme, a kako su to većinom riječi na hrvatskom ili srpskom, onda su takve i pjesme. Mislim da je moguće uspjeti u regionu na bilo kojem jeziku, pa i na engleskom, ali je puno teže, toliko teško da se sada ne mogu sjetiti nijednog benda.

NN:   Oprobali ste se i na polju glume. Da li je lakše svirati ili glumiti?

KEKIN:  Nije dobro miješati glumu sa sviranjem, jer ako publika to prepozna može ispasti veliko s**nje. Gluma zahtijeva puno više prilagodbe na druge ljude, dok u bendu uvijek manje-više radiš s istim ljudima. Zato mi se gluma čini puno zahtjevnijom. Osim toga, moraš naučiti tuđe tekstove, što je meni znalo predstavljati mali problem.

NN:  Sada, kada imate porodicu, vjerovatno nije isto biti na čelu postave pank rok kao u mlađim danima. Jeste li postali "porodični panker"?

KEKIN:  Ne osjećam to kao neku veliku promjenu. I neki moji svjetski uzori imaju već familije i nisu mi zbog toga postali porodični rokeri. Mislim da se ni naš sljedeći album neće podičiti tim pridjevom.

I švedski bendovi na Kastelu

Pored inostranih revijalnih izvođača, sedmo izdanje "Jelen Demofesta" pružiće šansu i neafirmisanim sastavima, koji ne dolaze sa područja ex-YU, pa će tako van takmičarskog programa nastupiti švedski bendovi "Dismissed" i "What's Left of the Sun", a u sklopu saradnje koju je festival ostvario sa švedskom organizacijom NBV. Saradnja neće završiti navedenim nastupima, već će i banjalučki bend "Sopot" dobiti priliku da nastupi u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije