Muzika

"Moja tajna simpatija" osvojila žiri i publiku

"Moja tajna simpatija" osvojila žiri i publiku
"Moja tajna simpatija" osvojila žiri i publiku

BANJALUKA - U prepunoj dvorani "Borik", gdje su odzvanjali veseli urlici i aplauzi djece i roditelja, održan je 22. Đurđevdanski festival dječije pjesme "Banjaluka 2015", a pobjednik večeri je sedmogodišnja Darija Vračević iz Beograda s kompozicijom "Moja tajna simpatija", koja je nakon proglašenja pustila i suzu.

"Drago mi je što sam pobedila i što je moja pesma bila najbolja", rekla je sedmogodišnja Darija, koja dodaje da je odličan učenik prvog razreda i da joj je oko sređivanja za nastup najviše pomogla mama.

Kompozitor numere Dušan Alagić dobio je nagradu od 2.000 KM, koju je obezbijedio generalni sponzor festivala Hipo Alpe Adria banka, dok je mala Darija dobila tablet od "M:tela", pokrovitelja revijalnog dijela programa, kao i propratne nagrade sponzora.

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su Leontina Vukomanović, Tijana Dapčević, Minja Subota, Maja Tatić, Mladen Matović i prošlogodišnji pobjednik festivala Sergej Pajić.

Drugo mjesto i nagrada od 1.000 KM ovogodišnjeg festivala pripala je kompozitoru Ognjenu Cvekiću čiju je numeru "Kriza" izvela Ivana Popović iz Crne Gore, dok je treće mjesto i nagradu od 500 KM osvojio kompozitor Goran Vuleta sa "Pjesmom o tati", koju je izvela Iva Dragojević iz Prijedora.

"Moj utisak je da jedna tradicija koju neguje ovaj festival i ove godine nije ustupila mesto kič trendovima, odnosno i dalje smo ostali u domenu pop zabavne pesme i sviđa mi se to što tekstovi pesme obraćaju pažnju na dečje odrastanje", istakla je Leontina Vukomanović.

Ona ističe da joj se možda mala zamjerka odnosi na autorski dio posla, odnosno na kompozitore, koji su malo više otišli u pop nego u dječju pjesmu.

"Nismo imali puno problema da izaberemo pobednike jer smo imali priliku i da sve izvođače čujemo uživo. I lepo je videti toliko lepih i nasmejanih lica na jednom mestu", zaključila je Vukomanovićeva.

Pored nagrada za najbolje kompozicije, dodijeljene su i nagrade za najboljeg interpretatora, a osvojila ju je Katarina Radulović iz Crne Gore s numerom "Dva ljubimca". Najbolji tekst imala je numera "Avanture fotoaparata" u izvođenju Nikoline Ivković iz Srbije, a pobjednik publike u SMS glasanju je Luka Gajić iz Mrkonjić Grada sa pjesmom "Sanja". Tu je još i nagrada za najbolji scenski nastup, koji je odnijela Adriana Cvetanova iz Bugarske sa pjesmom "Detstvo" i nagrada za najbolji aranžman "Naša pjesma" u izvođenju Tie Marije Gebauer i Magdalene Rogić iz Hrvatske.

"Nadala sam se velikom uspehu i zadovoljna sam nagradom za najbolji tekst. Druženje je bilo veoma lepo i upoznala sam puno novih drugara", rekla je desetogodišnja Nikolina Ivković iz Beograda.

Nakon nastupa 17 takmičara, koji su izveli 14 kompozicija, na binu su se popeli Leontina, Tijana i Minja Subota, koji su otpjevali nekoliko starih dječjih pjesama, a uz njih pjevali su i svi iz publike.

"Iz godine u godinu su kompozicije na festivalima pisane modernije i opremljene u moderne aranžmane. Mislim da je to korak napred", istakao je Minja Subota.

On je kazao da djecu moraju da "otrgnu" od polumuzičkog obrazovanja (misleći na turbo folk muziku) i da je ovaj festival korak naprijed, i da je organizator RTRS uradio sve da ovaj festival bude "muzički praznik".

Pred početak takmičarskog dijela festivala nastupila su i djeca iz Plesnog kluba "City Jazz", CKUDM-a "Veselin Masleša", KUD-a "Sveti Sava", Dječjeg hora "Mala polifonija", Dječjeg hora "Pčelice", Baletskog studija "Alegro", Udruženja "Maxi Stil Kids" i Akademskog plesnog studija "Habanera".

Karte po cijeni od jednu KM bile su rasprodate, a sav prihod biće doniran odjeljenju Dječje hematoonkologije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije