Muzika

Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku poslije 65. godine

Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku poslije 65. godine
Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku poslije 65. godine

LONDON - Povodom objavljivanja najnovijeg albuma Leonarda Koena, koji je proslavljeni kanadski muzičar snimio u trenutku kada je zakoračio u devetu deceniju, londonski list "Gardijan" napravio je listu muzičara koji su potkraj života svijetu podarili odličnu muziku.

Veliki albumi čiji su autori 60-ogodišnjaci ili 70-ogodišnjaci su rijetkost.

Album "Popular Problems", 80-ogodišnjeg Leonarda Koena, koji se odnedavno našao u prodaji, spada u kategoriju "probranih umjetnika" kojima poodmakle godine nisu smetale da snime odličan materijal.

Koenu ovo nije ni prvi put da se dokazuje pod stare dane: 2001. je izdao "Ten New Songs", a 2012. "Old Ideas" koje su kritičari ocijenili kao dva od njegovih najboljih albuma u karijeri.

U industriji koja je opsjednuta očuvanjem mladosti, postoji svojevrsna pravda u tome da su kreativni sokovi pojedinih umjetnika jači na zalasku života nego na početku njihovog bavljenja muzikom.

Tajnu Koenove muzičke dugovječnosti vjerovatno najbolje objašnjava činjenica da je oduvijek bio mudar tekstopisac. Bio je poštovani pjesnik i prije nego što je svoje stihove preneo u pjesme krajem 1960-ih, a poznato je da pjesnici duže zadržavaju kreativnu vitalnost od "običnih" muzičara.

Pored Koena, na listi uspješnih umjetnika +65 godina našlo se 5 istaknutih muzičara.

Prvi je Džoni Keš, koji je imao 70 godina kada je 2002. objavio album "American IV: The Man Comes Around". Odluka producenta Rika Rubina da snimi poznatog američkog kantri pjevača u njegovoj dnevnoj sobi, samo s akustičnom gitarom, bila je pravo otkrovenje na albumu "American Recordings" iz 1994, koji je Čovjeku u crnom omogućio da se predstavi novim generacijama i ponovo pokrene karijeru.

Ali, tek je sa drugim albumom koji je snimio sa Rubinom, "American IV", Keš postigao pravi uspjeh, posebno zahvaljujući obradi pjesme grupe "Nine Inch Nails" ("Hurt"), koja je objavljena kao singl neposredno pred njegovu smrt 2003. Tu su još i odlične obrade hitova "Personal Jesus" grupe "Depeche Mode" i "The First Time Ever I Saw Your Face" Juana Mekola.

Druga na listi je još jedna legenda američkog folka, Loreta Lin, sa albumom "Van Lear Rose" iz 2004.

Lin je imala 72 godine kada je izdala ovaj album koji je producirao Džek Vajt, frontment grupe "White Stripes".

"Gardijan" piše da album - "prava radost od početka do kraja", uspijeva da na majstorski način uvede zvuk Nešvila u novi vijek.

Treću poziciju na popisu londonskog lista drži Bob Dilan s albumom "Modern Tajm" iz 2006, koji je ovaj velikan američke muzičke scene snimio sa 65 godina, a na kojem je pjesma "Ain't Talking", koju mnogi smatraju jednom od njegovih najboljih numera.

Četvrti je Skot Voker, muzičar čija je kreativnost često mijenjala pravac tokom karijere, a koji je 2012. u svojoj 69. godini izdao "Bish Bosch", album suverene estetike.

Posljednji na "Gardijanovom" popisu uticajnih vremešnih umjetnika je živa legenda Nju Orleansa, Dr Džon s albumom "Locked Down" iz 2012, koji je snimio u saradnji sa Denom Auerbahom iz grupe "Black Keys".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije