Muzika

"Muzika je opasno pojeftinila"

"Muzika je opasno pojeftinila"
"Muzika je opasno pojeftinila"

BANJALUKA - Banjalučka publika moći će 18. aprila da uživa u novim i starim numerama popularnog srpskog benda "Disciplina kičme". Naime, popularni rokeri nastupiće u Klubu studenata u Banjaluci, a koncert počinje u 22 sata.

"S obzirom na to da odavno nismo svirali u Banjaluci, prvi put ćete čuti novu postavu grupe, u kojoj je i usna harmonika", rekao je za "Nezavisne novine" frontmen benda Dušan Kojić Koja.

On dodaje da je za dobar koncert potrebno mnogo energije, čak toliko da poslije koncerta uvijek imaju period od 30 minuta čistog mirovanja.

Bend je nedavno izdao i box sa tri CD-a i jednim DVD izdanjem pod nazivom "Ove ruke nisu male... 3".

"Ovo je treći deo reizdanja starih ploča 'Discipline kičme' iz perioda osamdesetih i s početka devedesetih. Konkretno, box set sadrži tri CD-a s albumima na kojima su arhivski snimci živih nastupa, spotova, intervjua iz tog perioda", rekao je Koja.

"Neukusu treba reći ne" je pjesma koju su rokeri otpjevali sa djecom iz hora "Čuperak". Koja ističe kako je Kulturni centar Pančeva inicijator te ideje, te da oni žele da naprave seriju rokenrol pjesama za djecu i eventualno to poslije objave na CD-u.

"Odsvirali smo zajedno 'Neukusu treba reći ne' i uživo na pančevačkom dečjem festivalu 'Bijenale umetničkog dečjeg izraza', a posle snimili pesmu u studiju u Kikindi. Sa decom je uvek dobra zabava, deca su uvek dobri saradnici", ističe Koja.

"Disciplina kičme" je oduvijek važio za bend koji svira nešto drugačije, sa drugačijim pogledom na svijet, ostali su tome vjerni i poslije 30 godina.

"Sviramo o drugačijem odnosu, pogledu na svet i okruženje, ali i drugačijem pogledu na rokenrol i šablone u kakve on često zapada", kaže Koja i dodaje da je muzika danas opasno pojeftinila u svakom smislu.

"Turbo pevačice nose znak 'Stonesa' na svojim torbicama, najverovatno misleći da je to neki novi brend. Spaja se nespojivo, metal i šlageri, punk i etno, dok nazovi alternativni rok sviraju osobe obučene u sportsku odeću", zgrožen je Koja. Ali ističe da su zato tu još grupe poput njegove, koje se takvom svaštarenju i uniformisanju opiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije