Muzika

Muzikom do pomoći

Muzikom do pomoći
Muzikom do pomoći

Mnogi umjetnici angažovali su se kako bi na neki način pomogli unesrećenim ljudima na područjima koja su pogodile nedavne poplave pa tako izuzetak nisu ni muzičari.

Ipak, dok su širom regiona organizovani veliki humanirani koncerti te pregršt klupskih svirki, čini se da je BiH i po tom pitanju posebna, jer osim ličnih inicijativa samih bendova i nekih manjih nastupa lokalnog karaktera, ne nazire se neko veće okupljanje u tom smislu. Očigledno je da se zaboravlja na masovnost ovakvih događaja, koji, sa druge strane, znače i više sredstava i angažovanosti za ugroženi dio stanovništva.

NASTUPI I POZIVI: U humanitarnoj akciji "Hrvatska pomaže" za pomoć stradalima u poplavama pozivima građana za vrijeme koncerata koji su održani u Zagrebu, Splitu i Rijeci sakupljeno je više od 432.000 evra, dok je istovremeno održan humanitarni koncert u glavnom gradu Makedonije.

Dok su trajali veliki humanitarni koncerti, brojne osobe iz hrvatskog političkog, kulturnog i sportskog života javljale su se na telefone u kol centru.

I Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, je takođe u sklopu koncerta na klavijaturama pratio Gorana Bareta iz "Majki" u pjesmi "Put ka sreći", a hiljade ljudi pratile su koncert na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje su, između ostalih, nastupili "Aerodrom", Severina, "Vatra", "Novi fosili", Goran Bare i "Majke", Neno Belan, Massimo Savić, "Hladno pivo", "Elemental", "Psihomodo pop"…

Na splitskoj rivi nastupali su Gibboni, TBF, Jelena Rozga, Goran Karan i mnogi drugi, a na riječkom Korzu "Let 3", Damir Urban, "Atomsko sklonište" i tako dalje.

Hrvatska glazbena unija saopštila je da su u toku razgovori sa drugim gradovima da ovo bude tek početak kontinuiranih akcija.

SKOPLJE NA NOGAMA: U skopskoj dvorani "Boris Trajkovski" takođe je održan veliki humanitarni koncert za pomoć poplavama pogođenim BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Na koncertu su pjevali Karolina Gočeva, Tijana Dapčević, Mile Kuzmanovski, Efto Pupinovski, Violeta Tomovska i brojni drugi.

Organizator koncerta bila je makedonska vlada, a na koncertu se pojavio i makedonski premijer Nikola Gruevski, te brojni drugi visoki zvaničnici.

Humanitarna akcija okupila je najmanje 11.000 posjetilaca, a svi prihodi od karata, koje su koštale 2,5 evra, usmjereni su za ugrožena područjima. Uporedo s novcem prikupljenim od prodaje karata, otvoren je i humanitarni telefonski broj na koji su građani mogli da iskažu solidarnost s ugroženima u poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Veliki humanitarni koncert "Srbiji od srca" (S.O.S.) na kojem je učešće do sada potvrdilo 18 izvođača, održaće se 3. jula uz direktan satelitski prenos Radio-televizije Srbije, najavio je inicijator ove  akcije muzičar i producent Dragoslav - Gane Pecikoza.

Pecikoza je najavio da će prodaja ulaznica za veliki humanitarni koncert početi uskoro i da će cijena biti oko devet evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije