Muzika

Na Bečkom balu i "Banjalučanke"

Na Bečkom balu i "Banjalučanke"
Na Bečkom balu i "Banjalučanke"

BANJALUKA - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" nastupiće na prvom Bečkom balu koji će biti održan 14. februara u Banjaluci.

Ovaj hor se nalazi među 50 najboljih sastava u svijetu i zahvaljujući nizu uspješnih rezultata uvršten je na repertoar svjetski poznate kulturne manifestacije, koja će se premijerno održati i u Banjaluci, navode organizatori.

"Sa zadovoljstvom smo prihvatili učešće na Bečkom balu, jer znamo koliko je to važan događaj u svijetu i koliko je to priznanje za umjetnike koji učestvuju na jednom takvom kulturnom događaju. Pripremamo poseban repertoar za tu priliku, kao i svaki put kada se predstavljamo na najrespektabilnijim podijumima", kaže Mladen Matović, kompozitor i dirigent, koji uspješno predvodi "Banjalučanke" od 2004.

Dodaje da kultura Republike Srpske s ponosom ima šta da predstavi.

"Mnogi naši talenti ostvaruju velike pobjede na svjetskim takmičenjima i predstavljanjima, pa i ne čudi što, iako smo mala zemlja, kod nas stižu manifestacije poput Bečkog bala. Vrijeme naše kulture tek dolazi", smatra Matović.

S tradicijom dugom 37 godina i stotinama nastupa održanih u zemlji i inostranstvu, kamerni hor "Banjalučanke" je prepoznatljiv činilac kulturne scene Republike Srpske, BiH i regiona.

Hor može da se pohvali s najznačajnijim pobjedama, priznanjima i nagradama, učestvujući na takmičenjima u okviru međunarodne horske asocijacije "Interkultur-Musica Mundi".

Kruna dosadašnjeg rada ženskog kamernog hora "Banjalučanke" je zlatna medalja osvojena na horskoj Olimpijadi u Rigi, u julu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije