Muzika

Na današnji dan Bitlsi održali posljednji zajednički koncert

Na današnji dan Bitlsi održali posljednji zajednički koncert
Na današnji dan Bitlsi održali posljednji zajednički koncert

Vjerovatno najuticajnija muzička grupa svih vremena, The Beatles, održala je posljednji zajednički nastup na današnji dan 1969. godine.

U pitanju je bio neplanirani, improvizovani koncert na krovu njihovog londonskog studija, tokom kojeg su se susjedi žalili zbog buke, a policija rastjerala publiku. Džon Lenon je završio koncert riječima: "Hvala vam puno u ime grupe i moje ime. Nadam se da smo prošli audiciju." U aprilu 1970. godine, Pol Mekartni je službeno objavio raspad grupe.

Ostao je zabilježen u istoriji muzike kao jedan od legendarnijih koncerata koji je ujedno najavio i za mnoge fanove žalostan raspad benda. Koncert je trajao oko 45 minuta a izvodili su pjesme Get Back, Don’t Let Me Down, I’ve Got A Feeling, One After 909, Dig A Pony, God Save The Queen.

The Beatles, koji su predvodili rok pokret nazvan "Britanska invazija", bili su pravi revolucionari kada je u pitanju svjetska muzička scena. Njihova popularnost bila je bez presedana, a i danas su jedna od najpopularnijih grupa, iako ne postoje već 40 godina.

Grupa je počela kao Jonny and the Moondogs, koju su činili liverpulski muzičari Džon Lenon, Pol Mekartni i Džordž Harison. Kada im se Stju Satklif pridružio kao basista, promijenili su ime u The Silver Beetles, a zatim u The Beatles. Tomi Mur im se pridružio kao bubnjar, ali ga je 1960. godine zamijenio Pet Best. Satklif je napustio grupu 1961. godine kako bi se posvetio slikanju, a grupa se, nakon nastupa u Njemačkoj, vratila u Liverpool.

U Evropi su ih u početku sve brojne izdavačke kuće, a 1962. godine, Best je napustio grupu, a na bubnjevima im se pridružio Ringo Star, s kojim su snimili "Love Me Do ", svoj prvi hit u Velikoj Britaniji. Dvije godine kasnije, nastupili su u emisiji The Ed Sullivan Show, čime je Bitlmanija započela i u Sjedinjenim Državama.

Poznata čupava kosa, nevjerovatna energija, činjenica da su bili jedna od prvih rok grupa koja je pisala većinu svog materijala i eksperimentisanje sa različitim muzičkim stilovima učinili su ih najvećim zvijezdama tog doba, što je i dovelo do kontroverzne Lenonove izjave da su u tom trenutku popularniji od samog Isusa Krista.

Nakon raspada grupe, članovi su nastavili uspješne solističke karijere, a često se pričalo o ponovnom okupljanju, sve do Lenonove smrti 1980. godine. 1988. godine, primljeni su u Dvoranu slavnih rok end rola, što je samo jedna od bezbroj počasti koje su dobili tokom svoje izuzetne karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije