Muzika

Najbolji solista Aleksandra Radović iz BiH

Najbolji solista Aleksandra Radović iz BiH
Najbolji solista Aleksandra Radović iz BiH

NOVI SAD - "Vojvođanski san" iz Pančeva najbolji je orkestar ovogodišnjeg "Tamburica festa", koji je završen u subotu naveče na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Aleksandri Radović, vokalnom solisti tamburaškog sastava "Kozarski biser" iz Gradiške, koji je na ovom festivalu predstavljao Bosnu i Hercegovinu, stručni žiri je jednoglasno dodijelio specijalnu nagradu za najboljeg vokalnog solistu festivala.

Na ovogodišnjem festivalu je nastupalo 12 orkestara iz devet zemalja, koji su u takmičarskom dijelu programa odmjerili snage za izbor najboljeg. Pored tamburaških orkestara koji se predstavljaju tradicionalnim pjesmama, ali i autorskim, novim kompozicijama, na ovogodišnjem festivalu su nastupili poznati interpretatori, specijalni gosti "Tamburica festa", predvođeni legendarnim Zvonkom Bogdanom.

Pored Radovićeve, uz tamburaški sastav "Kozarski biser" kao vokalni solista nastupio je i Ljuban Trbojević, a kao specijalni gost iz SAD Marija Stavropoulos.

Pred oko 10.000 ljubitelja tamburaškog zvuka "Kozarski biser" je izveo kompozicije "Đelem, đelem", "Ciganka sam mala", "Ciganska svita", te "Ljubav mi srce mori". Kao specijalni gost "Kozarskog bisera", Marija Stavropoulos je za kraj, na oduševljenje novosadske publike, otpjevala popularnu numeru "Madrugadas" iz filma "Montevideo, vidimo se".

Danilo Ninković, muzički urednik festivala, istakao je da je ovogodišnji "Tamburica fest" obilježilo ukrštanje tambura različitih stilova i štimova.

Sedmu smotru tamburaškog zvuka najavili su prošlog četvrtka u Novom Sadu tamburaši u fijakerima, prvo vožnjom gradskim ulicama, a zatim i cjelovečernjim koncertom u centru grada uz nastup folklornih ansambala i izložbe rukotvorina starih zanatlija. Cilj ovog festivala je afirmacija tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i njegovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umjetnika na internacionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije