Muzika

Najveće džez zvijezde uskoro u Zagrebu

Najveće džez zvijezde uskoro u Zagrebu
Najveće džez zvijezde uskoro u Zagrebu

Jubilarni, deseti "Vip Zagreb Jazz Festival" biće svečano otvoren koncertom džez dive Kasandre Vilson 8. aprila u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Ovogodišnje izdanje festivala donosi 15 koncerata, a među njima, u prvom, proljećnom dijelu festivala publika će moći uživati i u nastupima Amire Medunjanin, koja će svoj novi album predstaviti 15. i 16. maja, te sastava "Carla Bley Trio" 5. juna i legendarne Di Di Bridžvoter 14. juna.

"Ove godine mijenjamo koncept festivala. Organizirat ćemo 15 koncerata kroz cijelu godinu na različitim lokacijama: od 'Lisinskog', preko ZKM-a do 'Vip Cluba'. Osim stranih izvođača, imat ćemo i koncerte odličnih domaćih jazz glazbenika", naveli su organizatori.

Dodaju da će se, s obzirom na to da je riječ o desetom festivalu, proslavi pridružiti najveće džez zvijezde današnjice, što je potvrda kvaliteta i predanog rada na promociji džeza.

"Ovogodišnji program ponovno će 'Vip Zagreb Jazz Festival' smjestiti u sam vrh europskih i svjetskih jazz festivala", smatra Dražen Kokanović, direktor ovog festivala.

Davor Hrvoj, džez novinar i publicista, za četiri dame koje će nastupiti u proljećnom dijelu kaže da su sve izvanredni interpretatori.

"Kasandra Vilson jedna je od najvažnijih i najsvestranijih pjevačica džeza. Njeno je stvaralaštvo zasnovano na suvremenoj glazbi, ali istodobno uvijek drži do tradicije", istakao je on.

Dodaje da album Amire Medunjanin iščekuju sa znatiželjom jer je do sada pokazala da na zanimljiv način promišlja sevdah, te da u njenim izvedbama uvijek ima prostora i za elemente džeza.

"Treće ime je Karla Blej, gotovo pola stoljeća jedno od vodećih imena džeza, a za Di Di Bridžvoter karakteristično je da su njezine izvedbe uvijek među najuzbudljivijima na svjetskoj džez sceni", zaključio je Hrvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije