Muzika

Nastup Nirvane za sva vremena

Nastup Nirvane za sva vremena
Nastup Nirvane za sva vremena

"Rokenrol kuća slavnih" dobila je u četvrtak naveče još nekoliko velikana kao nove članove, a u ovo grandiozno "zdanje" muzike uvedeni su "Nirvana", "Kiss", Piter Gejbrijel, Linda Ronštad, te "Hall&Oates", Ket Stivens i "E Street Band" Brusa Springstina.

Na svečanoj ceremoniji, koja je održana u "Brooklyn's Barclays" centru u Njujorku, u ime "Nirvane" nagradu su preuzeli bubnjar Dejv Grol, basista Kris Novoselić, te Kortni Lav, udovica frontmena Kurta Kobejna, a takođe su bile prisutne i njegova majka Vendi O'Konor i sestra Kimberli Kobejn, ali ne i kćerka Frensis Bin, koja je s majkom u svađi posljednje tri godine.

"Nirvana" je ovu zaslugu dobila čim su ispunjeni uslovi za nominaciju za uvođenje, odnosno da umjetnici mogu biti primljeni tek 25 godina nakon objavljivanja debitantskog izdanja. Nagradu im je dodijelio Majkl Stajp, vokal sada već nepostojećeg sastava R.E.M., koji je "Nirvanu" nazvao bendom većim od muzike.

Publika je takođe bila svjedok nekim nevjerovatnim momentima, koji su mogući samo na ovako velikim događajima, pa je tako ozareni Piter Kris iz grupe "Kiss" zagrlio svog zakletog neprijatelja i kolegu iz benda Pola Stenlija. Ket Stivens je natjerao cijelu arenu, prepunu fanova grupa "Nirvana" i "Kiss", da uglas zapjevaju "Peace Train", dok se Lavova bacila u zagrljaj Grolu nakon 20 godina gadnih optužbi i sudskih procesa, a Springstin je zasvirao zajedno sa dvojicom osnivača "E Street Banda", prvi put u posljednjih 40 godina. 

Priznanjima su ovjenčani i pokojni Brajan Epštajn, menadžer legendarnih "The Beatlesa", i Endrju Lug Oldhem, menadžer i producent slavnih "Rolling Stonesa", dok je Kris Martin, frontmen "Coldplaya", uveo u "Kuću slavnih" Pitera Gejbrijela. "Kiss", jedinu grupu koja je odlučila da ne svira te večeri, uveo je Tom Morelo, gitarista benda "Rage Against The Machine".

Ipak, ništa se nije moglo porediti s oduševljenjem publike kada je na red došao nastup Džoan Džet, Kim Gordon, Sent Vinsent i Lorde, koje su preuzele ulogu frontmena "Nirvane". Grol i Novoselić nisu svirali pjesme koje je Kobejn napisao otkada je pjevač "Nirvane" sebi oduzeo život, a teško je zamisliti da će se to ikada više desiti. Ovaj nastup će vjerovatno ući u istoriju kao jedan od najvećih momenata ikada, kada je "Rokenrol kuća slavnih" u pitanju.

Tačno u ponoć Džet je izazvala masovnu histeriju izvođenjem kultne "Smells Like Teen Spirit", dok je Kim Gordon iz "Sonic Youtha" držala energiju na maksimumu vjernom interpretacijom numere "Aneurysm", a Eni Klark, poznatija kao Sent Vinsent, rasturila s pjesmom "Lithium." Nastup je završen sjajnom izvedbom Lorde, koja je otpjevala aplogiju "All Apologies". Rođena dvije i po godine nakon Kobejnove smrti, Lorde je imala dovoljno samopouzdanja da iznese ove očajničke stihove jednog od najvećih rokera svih vremena i tako na najbolji način zatvorila ovo nesvakidašnje veče.

Detektiv tvrdi da je Kortni ubila Kurta

U dokumentarnom filmu "Soaked In Bleach", koji se bavi posljednjim danima i smrću Kurta Kobejna, a čiji se trejler nedavno pojavio, privatni detektiv kojeg je Kortni Lav unajmila da pronađe njenog supruga iznosi dokaze da je upravo ona krivac za smrt slavnog muzičara.

Detektiv Tom Grant u filmu iznosi svoja snimanja i dokaze, kojima tvrdi da je Kortni ubila Kurta. U filmu se mogu vidjeti i razna svjedočenja sudskih vještaka i detektiva, koji tvrde da je nerazumno očekivati da se čovjek ubije nakon unosa heroina u tijelu, a posebno uz količinu, koja je nađena kod Kobejna. Prema glavnoj teoriji u filmu, Kortni je ubila svog muža, jer su bili pred razvodom, a ona bi u tom slučaju izgubila cjelokupno bogatstvo.

Datum premijere dokumentarca još nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije