Muzika

Nemanja Kojić Kojot: Neka vas ne boli ako se ne dopadate svima

Nemanja Kojić Kojot: Neka vas ne boli ako se ne dopadate svima
Nemanja Kojić Kojot: Neka vas ne boli ako se ne dopadate svima

Ništa ne bismo menjali, zahvalni smo kosmosu, odnosno Bogu, na privilegiji da radimo ono što volimo sve ove godine. I lepe i ružne stvari su bile neophodne da se dese, iz ove perspektive, kaže multitalentovani muzičar Nemanja Kojić, daleko poznatiji kao Kojot, frontmen beogradskog benda "Eyesburn", koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja.

Iako je bend bio na pauzi nekoliko posljednjih godina, Kojot je radio na svom solo projektu "Hornsman Coyote", sarađivao s muzičarima širom svijeta i obilazio isti, pa tako proputovao i Afriku i Južnu Ameriku. Matični bend se u međuvremenu ponovo okupio, pa za manje od mjesec dana "Eyesburn" stiže na banjalučku tvrđavu Kastel, kada će zatresti zidine nesvakidašnjom kombinacijom regea i metala, tokom revijalnog programa sedmog izdanja "Jelen Demofesta".

"Naši koncerti su na tom mestu uvek bili posebni, jedva čekamo! Pošto se na socijalno-društvenom planu ništa nije promenilo otkako je bend nastao, stare pesme imaju još aktuelnu tematiku, tako da ćemo svirati presek dosadašnjeg rada, naravno s akcentom na pesme s poslednjeg albuma", kaže Kojot.

NN: Nakon osam godina diskografske pauze aktuelni ste s izdanjem "Reality Check". Novi album donosi nešto tvrđi zvuk benda nego što je to bio slučaj sa prethodnim izdanjem. Koliko je promijenjena postava uticala na to?

KOJOT: Više je stvar promene tehnologije i vremena u kome živimo. "Reality Check" je, zapravo, naš prvi album koji nije sniman na magnetofonsku traku, već na hard-disk. To je opšte primetno u novoj produkciji, drugačije, oštrije frekvencije… Ja lično nisam oduševljen produkcijom muzike od 2000. godine naovamo, ali to su novi standardi, a "Eyesburn" jednostavno zvuči ovako 2014. godine. Naravno da su promene sastava donele promene i u zvuku, i u samom načinu sviranja, ali mislim da nismo otišli predaleko od srži i da se novi album sviđa i staroj publici.

NN: Iste večeri će svirati i Maks Romeo. Kako komentarišete to što ćete podijeliti binu s legendom rege muzike, za koju ste već ranije imali priliku da snimate trombonske linije za neke pjesme?

KOJOT: To je fenomenalno, drago mi je da ću opet sresti gospodina Romea i "Charmaix" ekipu. Maksa Romea, s istim ovim bendom, više puta sam gledao u inostranstvu i nije prvi put da delimo binu. Kao "Hornsman Coyote" sam čak i nastupao na nekoliko istih festivala po svetu, i jako se radujem ponovnom susretu s ovom legendom.

NN: Kakvo je Vaše mišljenje o samom festivalu i njegovom konceptu promovisanja neafirmisanih, demo bendova?

KOJOT: Samo napred, neophodno je celoj regionalnoj sceni upravo ovo što "Demofest" radi. Radujem se svaki put kad otkrijem neki novi mladi bend.

NN: Dilema pisanja tekstova na engleskom ili na maternjem jeziku je česta tema komentara žirija festivala, a Vi od početka pjevate na engleskom. Smatrate li da je to dobar odabir za naše bendove koji ne planiraju inostranu karijeru?

KOJOT: Ja uglavnom pišem tekstove, i mislim da ne bih uspeo da proputujem pola sveta zahvaljujući muzici da sam odlučio da pišem isključivo na maternjem jeziku. Sada konačno imam i jedan materijal koji će biti na našem jeziku, ali on se ne tiče ni "Eyesburna", ni "Hornsman Coyotea", to je nešto treće...

NN: Šta je ključno u radu kad je u pitanju mnogočlani bend poput "Eyesburna" u smislu prednosti i mana?

KOJOT: Ono što je ključ uspeha da mnogočlani bend opstane je međusobno poštovanje i razumevanje. Da toga nema kod nas ne bi valjalo, jer je očigledno da svi imamo totalno drugačiji i muzički i životni "background". Kod nas nesuglasice ne postoje jer se sve karte odmah stavljaju na sto i niko ne radi nešto što ne želi.

NN: Šta biste poručili mladim izvođačima kojima će "Demofest" biti šansa da se probiju na scenu, u pokušaju da se trajno zadrže na njoj?

KOJOT: Da ne gledaju lica oko sebe i da idu napred. Ne treba da ih boli ako se ne dopadaju svima. Puno sreće! Mir i ljubav!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije