Muzika

Neprežaljeni princ balkanskog rokenrola

Neprežaljeni princ balkanskog rokenrola
Neprežaljeni princ balkanskog rokenrola

Milan Mladenović, frontmen kultnog srbijanskog benda EKV i jedna od najautentičnijih figura jugoslovenskog rokenrola, preminuo je prije tačno dvije decenije.

Šarmer kojeg većina žena i dalje smatra za prototip savršenog muškarca svojim nesebičnim radom utisnuo je dubok trag u muziku koju rado slušaju pripadnici svih generacija.

Sa samo 36 godina Mladenović je ostavio neizbrisiv trag u rok muzici na našim prostorima. Mada se spekulisalo da je imao sidu i bio narkoman, uzrok smrti ovog srcelomca bio je rak pankreasa.

O njemu su ispričane priče i snimljeni dokumentarni filmovi, u kojima su govorili muzičari, kritičari, pisci, pjesnici, prijatelji, obožavaoci.

Povodom 20 godina od smrti velikana rok muzike večeras će biti organizovano veče sjećanja na njegov život i rad u beogradskom Domu omladine.

Program "Kao da je bilo nekad" sjećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića obuhvata projekciju epizode serijala "EKV - Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesića i tribinu na kojoj će učestvovati novinari Moma Rajin, Dušan Vesić i Aleksandar Žikić.

Takođe, na tribini će učestvovati i Goran Filipović, postapsolvent Katedre za istoriju Univerziteta u Beogradu, čiji se diplomski rad bavi temom supkulturnih grupa osamdesetih godina prošlog vijeka u Beogradu, i Branko Radaković, nastavnik likovne kulture, čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja.

Koncerti u znak sjećanja na Mladenovića i EKV biće održani i u tri bh. grada.

Šestu godinu zaredom "Panta Rei" zajedno sa tri bivša člana grupe EKV organizuje svirke koje će se 7. novembra održati u klubu "Cinemas sloga" u Sarajevu u 21.30, dan kasnije u OKC "Abrašević" u Mostaru u 21 čas, a 9. novembra u Domu mladih u Tuzli, s početkom u 20 časova.

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, gdje je i živio do polaska u osnovnu školu. U šestoj godini s porodicom se preselio u Sarajevo, gdje je proveo narednih nekoliko godina, o čemu je rekao:

"Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijim od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest-sedam godina koliko sam živeo tamo. Bio sam klinac s naočarima i nosio tango gitaru ispod miške".

U Beograd se doselio 1970. godine, a svoj prvi bend "Limunovo drvo" osnovao je sa školskim kolegom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem.

Godinu dana kasnije osnovao je bend "Šarlo akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem.

"Šarlo akrobata" snimio je samo jedan album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji se i danas smatra jednim od najvećih rok ostvarenja u bivšoj Jugoslaviji.

Sa Dragomirom Mihajlovićem osnovao je bend "Katarina II".

Tada im se prvi put pridružila Margita Stefanović Magi, koja je Mladenovića osvojila muzikalnošću i sluhom. Ipak, dvije godine kasnije zbog čestih sukobljavanja bend se raspao. Mihajlović je polagao pravo na ime benda, a Mladenović i Stefanovićeva, Bojan Pečer i Ivan Fece Firči odlučili su da osnuju novi bend sa sličnim nazivom "Ekatarina Velika" ili jednostavno EKV.

Grupa je snimila sedam ploča, a kroz njenu postavu prošlo je mnogo ljubitelja rokenrola.

Najpoznatije pjesme grupe su "Ti si sav moj bol", "Krug", "Oči boje meda", "Tattoo", "Par godina za nas" i druge. I dan-danas važi za jednu od najboljih i najuticajnijih grupa rokenrola nekadašnje Jugoslavije.

Slava koju je stekao i brojni obožavaoci koji su ga pratili kao frontmena EKV-a nisu mu pričinjavali zadovoljstvo. Mladenović je želio da ljudi vole njegovu muziku, a ne njega.

"Dječak iz vode" umro je prije 20 godina, nakon tri mjeseca borbe sa rakom pankreasa u jednoj novobeogradskoj višespratnici sa vjerom u bolju budućnost i sutra vrijedno življenja za one koji ostaju. Do samog kraja sačuvao je vedar duh, iako je većina njegovih stihova obojena gorkim i oporim tonom.

O značaju ovog rok velikana dovoljno govori činjenica da posljednjih nekoliko godina ulice i trgovi u gradovima bivše države dobijaju ime po njemu, kao npr. plato ispred Doma omladine Beograda.

Koncerti u BiH u čast EKV-a

7. novembra, 21.30 h

"Cinemas sloga", Sarajevo

8. novembra, 21 h

OKC "Abrašević", Mostar

9. novembra, 20 h

Dom mladih, Tuzla

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije