Muzika

Nevjerica, bol i suze zbog odlaska legende

Nevjerica, bol i suze zbog odlaska legende
Nevjerica, bol i suze zbog odlaska legende

Jedan, jedini, najomiljeniji i najdraži čovjek je otišao. Nikad ga ne smijemo zaboraviti. Pretužna sam, puklo mi je srce. Otišla je izuzetna ličnost, izuzetan čovjek koji je obilježio jedan period naših života. Kao da se nešto otkinulo danas, na današnji dan..., samo su neke od izjava kolega i prijatelja bh. muzičara Kemala Montena, koje su povodom njegove smrti danas preplavile internet portale u regionu.

Naš najpoznatiji kantautor šansonjer preminuo je danas u 67. godini u bolnici u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti. Tu tužnu vijest među prvima je potvrdio njegov kolega Halid Bešlić nakon razgovora sa Montenovim sinom Đanijem.

Sarajevski pjevač, koji je sredinom decembra nakon višegodišnjeg čekanja u zagrebačkom KBC "Rebro" podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, uoči Božića je dobio temperaturu. Umjesto u Španiju, gdje je trebalo da otputuje na kraći odmor i nastup povodom Nove godine, spakovao je kofere i krenuo ponovo u bolnicu. Na Intenzivnom odjelu zagrebačkog KBC "Rebro" bio je na respiratoru, gdje je i izgubio bitku za život. Bakterija mu je ušla u krv i legendarni Kemo, kako su ga prijatelji zvali, preminuo je danas u 11 časova od sepse.

"Veoma sam utučen. Kemal mi je bio jedan od najboljih prijatelja. Jutros su mi odmah javili tužnu vest", kratko je rekao Gane Pecikoza, Montenov menadžer.

Tugu i bol zbog odlaska muzičke legende nisu mogli da sakriju ni njegove kolege Tereza Kesovija i Goran Bregović. Glumac Rade Šerbedžija kroz suze je kazao da o tome ne može ni da govori, dok je muzičar Boris Novković istakao da je Montenova smrt u njegovom srcu ostavila prazninu kakva nastaje kad čovjek izgubi člana porodice.

"Monteno je obilježio Sarajevo na jedan poseban način. Pamtit ćemo ga po dobru, a sigurno je da smo ostali bez velikog umjetnika, kazao je Aljoša Čampara, dogradonačelnik Sarajeva.

"Kad sam bila mala mazila sam televiziju kad bih ugledala Kemala Montena i govorila mami: 'Ovo je jako dobar čovjek...' Napisao je pjesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija. Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapjevam, a puno puta da s njim sjednem i umirem od smijeha. Otišao je moj dobar čovjek tamo gdje raste zelenija trava i gdje je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi…", napisala je pjevačica Severina Vučković.

Zdravko Čolić, jedan od Montenovih najbližih saradnika i prijatelja, oprostio se od njega riječima: "Počivaj u miru, Kemice".

Ivica Propadalo iz "Teške industrije" kazao je da je ostao zatečen nakon vijesti o smrti velikog čovjeka i muzičara.

"Teško je u ovom trenutku bilo što reći. Svi smo šokirani s obzirom na to da sam se s njim čuo prošle sedmice. Zvučao je optimistično jer izlazi iz bolnice i osjeća se bolje. Otišla je izuzetna ličnost, izuzetan čovjek koji je obilježio jedan period naših života. Kao da se nešto otkinulo danas, na današnji dan", izjavio je Propadalo.

"Kemal Monteno je bio čovjek koji je jednostavno obilježio epohu, prijateljstvo, Sarajevo ovjenčao slavom i ono što je najznačajnije od svega - ostao je raja", kazao je glumac Josip Pejaković.

Monteno je prošlog ponedjeljka pušten na kućno liječenje. I tada su neki portali prenijeli vijest da je preminuo, na šta se pjevač samo nasmijao.

"Smijao sam se kao lud jer kažu da onaj koga živog proglase mrtvim živi 100 godina, a meni je ovo treći put", rekao je tada Monteno, koji je rođen 1948. godine u Sarajevu. Majka mu je bila Sarajka, a otac Italijan, što objašnjava porijeklo njegovog imena i egzotičnog prezimena. Muzikom se profesionalno počeo baviti u drugoj polovini šezdesetih godina prošlog vijeka, a prvu pjesmu "Lidija" snimio je 1967. godine. Prvi album "Muziko, ljubavi moja" snimio je 1973. godine, a do smrti je objavio 14 zvaničnih albuma.

Iako je godinama živio na relaciji Zagreb - Sarajevo - Beograd, njegova muzika se prije svega vezuje za Sarajevo. Ljubitelji njegovih pjesama su govorili "da ono što Frenk Sinatra predstavlja za Njujork, to je Kemal Monteno za Sarajevo", a zbog specifične boje glasa neki novinari su ga nazivali bosanskim Rojem Orbisonom. Tu ljubav prema rodnom gradu ovjekovječio je u pjesmi "Sarajevo, ljubavi moja", koju je snimio 1976. godine.

Nježnog, sentimentalnog stila, njegov kantautorski opus često je odudarao od mainstrema tog vremena.

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone.

Tokom bogate muzičke karijere kantautora stvorio je ne samo sopstveni muzički potpis na domaćoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega. Sarađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac…

Svi oni su ga poštovali i voljeli, kako zbog talenta koji je posjedovao, tako i zbog optimizma sa kojim je kroz život išao do posljednjeg momenta. U jednom od posljednjih intervjua istakao je da bez obzira na bolest, neće prestati da pjeva.

"Nisam operisao krajnike pa da ne mogu da pjevam. Naravno da smijem da pjevam, neću umrijeti zbog toga, tek treba da živim! Mogu da pjevam koliko hoću, niko mi ne brani", rekao je tada.

Nažalost, njegovo srce nije izdržalo, ali su iza njega ostale lijepe uspomene i brojni hitovi kao što su "Hiljade bijelih marama", "Sunce djetinjstva", "Putovanja", "Adrijana", "Zvono djetinjstva", koji će ga čuvati od zaborava.

Bešlić i operski pjevač Ivica Šarić pokrenuli su inicijativu da Monteno bude sahranjen na groblju Bare, odmah uz svoje velike prijatelje i legende Sarajeva Mirzu Delibašića Kinđeta i Davorina Popovića Pimpeka, ali su od nadležnih dobili odgovor da za to ne postoji mogućnost. Monteno bi trebalo da bude sahranjen u blizini bivšeg sarajevskog gradonačelnika Uglješe Uzelca.

Diskografija

  • "Muziko, ljubavi moja"
  • "Žene, žene"
  • "Moje pjesme, moji snovi"
  • "Za svoju dušu"
  • "Dolly Bell"
  • "Uvijek ti se vraćam"
  • "Moje najdraže pjesme"
  • "Romantična ploča"
  • "Kako da te zaboravim"
  • "Pjesme zaljubljenika"
  • "Hvala svima. Kemo i prijatelji"
  • "Dunje i kolači"
  • "Zlatna kolekcija"
  • "Šta je život"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije