Muzika

Nova nada za 10 bendova

Nova nada za 10 bendova
Nova nada za 10 bendova

Finalno takmičenje Festivala pop-rok grupa BiH "Nove nade, nove snage" 29. novembra biće održano u Domu mladih u Sarajevu.

Nakon kvalifikacija, koje su se kroz različite radionice i nastupe održavale od aprila do novembra, za titulu najboljeg boriće se deset predstavnika bh. muzičke scene.

Na ovaj način demo bendovi će dobiti priliku da se predstave široj javnosti, ali i pronađu put do većeg broja fanova. Riječ je o bendovima, predstavnicima različitih muzičkih žanrova: "Kilimanjaro", "Dolia", "Essence Of Black", "Bezbelije, "Pad sistema","Struja", i S.P.U.K. iz Sarajeva, te M.O.B.S. iz Banjaluke, "Morebit" iz Maglaja i "Neki novi klinci" iz Breze.

Članovi benda iz Breze su ujedno i najmlađi učesnici ovog festivala i imaju od sedam do 14 godina.

Prvi festival "Nove nade, nove snage" održan je 1984. godine, da bi se na njemu u narednih osam godina, do 1992, predstavile 263 mlade neafirmisane demo grupe iz cijele BiH.

Iz anonimnih grupa nekoliko godina kasnije izrasli su muzički velikani kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, "Konvoj", "Regina", "Letu štuke", "Protest", "Knock Out", "Rupa u zidu".

Nakon 16 godina, zahvaljujući finansijskoj podršci opštine Centar Sarajevo, ovaj festival je 2008. ponovo nastavio s aktivnošću afirmisanja mladih stvaralaca iz svih oblasti i žanrova pop-rok muzike.

"Festival ove godine obilježava tri decenije u afirmisanju stvaralaštva mladih izvođača, grupa i autora iz svih muzičkih žanrova. Među deset demo grupa koje će se predstaviti u finalu zasigurno ima autora i izvođača, novih junaka bh. pop-rok scene čije vrijeme tek dolazi", kazao je Želimir Altarac Čičak, organizator i inicijator ove muzičke manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije