Muzika

Od potresnih priča do recitala Ramba Amadeusa

Od potresnih priča do recitala Ramba Amadeusa
Od potresnih priča do recitala Ramba Amadeusa

Problemi savremenog čovjeka izneseni u komadu "Ćelava pevačica" "Ateljea 212" iz Beograda, alegorija (su)života u Zamišljenoj zemlji predstave "Terapija" banjalučkog DIS pozorišta, te odgovor na pitanje odgovara li stvarnost bajkama kojim se bavi Scena Gorica iz Hrvatske u komadu "I živjeli su sretno...", dio su repertoara koji će činiti ovogodišnji Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 06".

U organizaciji Gradskog pozorišta "Jazavac", festival će biti održan od 21. do 27. oktobra, a predstave će, osim u "Jazavcu", biti izvođene i u Narodnom pozorištu RS.

"Festival će početi premijerom naše nove predstave 'Od kolijevke pa do braka' u režiji Ane Đorđević, koja nije u zvaničnoj konkurenciji. U želji da repertoar učinimo još raznovrsnijim i kvalitetnijim, okrenuli smo se čuvenom djelu 'Autobiografija' Branislava Nušića, koje je Đorđevićeva adaptirala i postavila na scenu", kazala je Dragana Marić, glumica i jedan od osnivača "Jazavca".

Ljubiša Savanović, selektor festivala, birao je komade koji su žanrovski i stilski potpuno različiti.

Zahvaljujući tome posjetioci će, pored već pomenutih predstava, imati priliku da pogledaju i komad "Večera budala" u režiji Slobodana Perišića, a u izvođenju Pozorišta Prijedor.

"Ova komedija prati namjeru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svaki dovesti po jednu budalu, a pobjeđuje onaj čija je budala najsmješnija", kratko je ovu predstavu opisala Marićeva.

Potresni komad koji je pobijedio na nedavno završenom Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića u produkciji HKD teatra iz Rijeke, takođe, je na repertoaru ovogodišnjeg "Zapleta 06".

"Ljudi ovdje malo znaju o ovoj predstavi. Riječ je o komadu koji donosi priču o ubijenoj dvanaestogodišnjoj srpskoj djevojčici Aleksandri Zec, kojoj su iste večeri 1991. godine u Zagrebu ubijeni otac Mihajlo i majka Marija", pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, cilj im je da promovišu dobre predstave i da skrenu pažnju javnosti i na one koje dolaze iz manjih sredina, s obzirom na to da publika uglavnom favorizuje predstave koje dolaze iz većih sredina.

U tom smislu izdvojila je komade "Terapija" DIS teatra iz Banjaluke, "Večera budala" Pozorišta Prijedor iz Prijedora i "I živjeli su sretno..." Scene Gorica iz Hrvatske, za koje je navela da donose dobre priče uz maestralno odrađene glumačke kreacije.

Posljednjeg dana festivala, nakon dodjele nagrada, Rambo Amadeus će uz pijanističku pratnju Ivana Aleksijevića izvesti "Veče glomazne poezije".

Stručni žiri, koji će odlučivati o najboljima, radiće u sastavu: Stojan Matavulj, glumac iz Varaždina, Ana Đorđević, reditelj iz Beograda, i Slađana Zrnić, banjalučka glumica.

Organizatori su odlučili da ove godine, nakon odigranih predstava, priliku da se druže sa glumcima i rediteljima, pored novinara, imaju i posjetioci, koji će biti u prilici da se u holu "Jazavca" upoznaju i razgovaraju sa njima.

Kao i svake godine, biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i glumicu festivala. Cijene ulaznica za "Zaplet 06" kreću se u rasponu od pet do 15 KM.

Repertor

- 21. oktobar (20 h)

"Od kolijevke pa do braka"

GP "Jazavac", Banjaluka

- 22. oktobar (20 h)

"Ćelava pevačica"

"Atelje 2012", Beograd

- 23. oktobar (20 h)

"Terapija"

DIS pozorište Banjaluka

- 24. oktobar (20 h)

"I živjeli su sretno..."

Scena Gorica

- 25. oktobar (20 h)

"Večera budala"

Pozorište Prijedor

- 26. oktobar (19 h, 21 h)

"Aleksandra Zec"

Teatar Rijeka

- 27. oktobar (20 h)

"Veče glomazne poezije"

Rambo Amadeus/recitacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije