Muzika

Orfej i Euridika kao ogledalo braka

Orfej i Euridika kao ogledalo braka
Orfej i Euridika kao ogledalo braka

Pretpremijera operete "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha izvedena je u ponedjeljak uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Premijera ove predstave trebalo je da bude održana u utorak uveče na zatvaranju kulturne manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Operetu je režirao Goran Damjanac, a dramaturgiju potpisuje Mario Ćulum.

Mladi umjetnici, većinom studenti Akademije umjetnosti Banjaluka, koji su kreativnu energiju i talenat usmjerili kako bi na najbolji način oživjeli ovo muzičko-scensko djelo i nastupili pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović.

U pitanju je parodija na grčku i rimsku mitologiju uopšte, a priča ide ovako: Orfej i Euridika nisu nesrećno smrću razdvojeni ljubavnici, već muž i žena u lošem braku, koji se mrze i varaju jedno drugo sa pastirima.

Kad afere izađu na vidjelo, Euridika insistira da prekinu brak, no Orfej, bojeći se osvete Javnog Mnjenja, koje se pojavljuje kao lik u opereti, zataškava skandal.

Euridikin ljubavnik pastir zapravo je maskirani Pluton, koji se s Orfejem dogovorio da je ubiju, kako bi u podzemlju mogao dalje uživati u njenim čarima. Euridika otkriva da život s druge strane i nije tako loš kad je u nju zaljubljen bog podzemlja, te odlazi s Plutonom, ostavivši Orfeju poruku da je "neodgodivo zadržana".

Ako je suditi po reakciji publike koja je skoro dva sata aplaudirala i smijala se, ovo izvođenje bilo je više nego uspješno.

"Ovo je prvi put da režiram operetu iako sam radio predstave koje pripadaju muzičkom pozorištu. Međutim, operetu, osim dramskog teksta, tj. libreta, obavezuju i muzičke kompozicije, saradnja dirigenta i reditelja je jako važna, mislim da smo Branka i ja uspjeli da napravimo muzički spektakl. Ipak je ovo Ofenbahova najslavnija i najveća opereta", rekao je Damjanac.

Ispunjena mjesta velike scene Narodnog pozorišta RS dokazala su da su Banjalučani s nestrpljenjem očekivali ovu operetu, koja će vjerovatno nastaviti svoj životni vijek u NP RS.

Veliki izazov i želja za uspjehom mladih umjetnika osjetila se na sceni.

"Nadam se da će ova predstava da oživi na sceni Narodnog pozorišta RS, budući da mi na Akademiji školujemo kadar i cilj je svakako da pokažemo šta sve imamo i da smo zreli za jednu opersku kuću", ističe dirigent.

Mlada operska pjevačica Miljana Brezičanin, koja glumi Euridiku, naglasila je da je veliko zadovoljstvo bilo raditi sa svima koji se pojavljuju u opereti.

"Mnogi projekti su iza nas, ali nijedan od ovoliko velikog značaja, kako za publiku, tako i za nas umjetnike. Mi još nismo imali priliku da izvedemo jedno opersko djelo", rekla je Brezičaninova.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" počela je 6. aprila izvođenjem dokumentarne drame "Solunci govore" Antonija Đurića, a veliki broj koncerata i izložbi tokom mjesec dana podsjetili su javnost na značaj i djelo kompozitora, akademika i etnomuzikologa Vlade S. Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije