Muzika

Pjevanje vježba i po cijeli dan

Pjevanje vježba i po cijeli dan
Pjevanje vježba i po cijeli dan

Za dobrog operskog pevača neophodan je talenat, koji treba da se gaji radom. Treba imati u vidu i da opersko pevanje iziskuje i odricanje od mnogih stvari, kazala je mecosopran Ana Simanić.

Simanićeva će zajedno sa kolegama pijanistkinjom Anjom Vujaković, sopranistkinjom Miljanom Brezičanin, flautistkinjom Zoranom Belušević i violistom Dimitrijem Danilovićem sutra u 20 časova održati koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Mlada i talentovana mecosopranistkinja otkriva da je u pitanju praktični dio završnog ispita na master studijima na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"Želeli smo da višemeseči rad podelimo sa publikom te smo odlučili da je najbolje da se on i prikaže u formi koncerta u Banskom dvoru", rekla je Simanićeva.

Klasa profesorice Biljane Jašić-Radovanović izvešće kamerne kompozicije Hendla, Bramsa, Maksimovića, Pinsutija i Sen - Sana.

Simanićeva u razgovoru za "Nezavisne" kaže da je odmalena voljela muziku, kao i da je i njoj, kao i većini onih koji se njome bave muzika, život.

"Muzika je uvek bila prisutna i uporedo sa osnovnim i srednjim školovanjem, osetila sam da je to ono u čemu je moje biće najradosnije i zbog toga sam bila presrećna kada sam dobila šansu da upišem Akademiju u Banjaluci i počnem profesionalno da se bavim njome", istakla je Simanićeva.

Smatra da ima publike koja poštuje, voli i razumije opersku muziku, ali i da su prilike da se ta vrsta muzike plasira u medijima jako male.

"Trenutno učestvujem u pripremama za operetu 'Orfej u podzemlju', koju je komponovao Žak Ofenbah, a koja će biti izvedena u okviru 'Dana Vlade Miloševića' u Narodnom pozorištu RS i to će biti prvi put da se na Velikoj sceni te pozorišne kuće izvodi opereta. Ja, ali i ostali učesnici ovog projekta, se duboko nadamo da će ta opereta ostati na redovonom repertoaru NP RS, kao i da će Banjaluka dobiti opersku scenu kakvu zaslužuje", rekla je Simanićeva.

Ona je dodala da je za dobrog operskog pjevača neophodan talenat, koji treba da se gaji radom.

"Kada se bavite ovom vrstom pevanja, privatni život pada u drugi plan, ne možemo često da izlazimo, jer nam smeta dim. Takođe, u ishrani postoje određena pravila. Ali, ono što je najbitnije jesu talenat i rad, jer ako se ne radi onda je taj talenat propao. Ljubav prema tome, ali i povoljne okolnosti", istakla je Simanićeva.

Naglasila je da je za dobru pjevačku formu neophodno svakodnevno vježbanje po nekoliko sati, ali da pred nastupe vježba i po cijeli dan.

Smatra da baš zbog toga što ljudi nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa operskom muzikom, na prvu reaguju sa nepovjerenjem i određenim negodovanjem.

"Imala sam jedan zanimljiv susret sa učenicima četvrtog razreda u osnovnoj školi. Moja prijateljica je učiteljica i želela je da ih upozna sa operskom muzikom. Kada sam došla kod njih u odeljenje i nakon kratkog uvoda otpevala jednu numeru, njihova prva reakcija je bio smeh", priča Simanićeva svoje iskustvo sa osnovcima.

Međutim, to je bilo njihovo prvo iskustvo vezano za tu muziku i željeli su svoju radoznalost da zadovolje sa još istih.

"Potom su tražili da pevam još pesama, a kasnije su želeli da čuju i da otpevam onu prvu na koju su se prethodno smejali. U suštini je najbitnije da se ta muzika promoviše, jer ljudi, nažalost, nisu dovoljno upoznati sa njom", rekla je i Simanićeva.

Na kraju je zaključila da kada dođu u susret sa njom i oni koji osjete tu muziku veoma brzo je i zavole.

Biografija

Mecosopran Ana Simanić rođena je u Beogradu. Prvo muzičko obrazovanje stekla je u Osnovnoj muzičkoj školi "Vatroslav Lisinski", gdje je svirala obou. Potom, uporedo sa gimnazijom upisuje Osnovnu, a zatim i Srednju muzičku školu "Davorin Jenko", Odsjek za solo pjevanje. Dobitnica je značajnih muzičkih nagrada, a učestvovala je i na mnogobrojnim značajnim manifestacijama. Pored solističkog i kamernog izvođenja, Simanićeva je i kao solista Akademskog hora Univerziteta u Banjaluci i SPD "Jedinstvo" imala zapažene solističke nastupe na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske, Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije