Muzika

Počeo Sabor trubača u Guči

Počeo Sabor trubača u Guči
Počeo Sabor trubača u Guči

BEOGRAD - Tradicionalnom zdravicom domaćina, uz podizanje saborske zastave i intoniranje himne manifestacije "Sa Ovčara i Kablara" danas je svečano otvoren 54. Sabor trubača u Guči.

Domaćin ovogodišnje manifestacije, predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić poručio je da Sabor snaži prijateljstvo među narodima.

"Ovo je najveća svetkovina ljubavi, prijateljstva, druženja i veselja uz zvuke trube radosnice i nadam se da će trajati još mnogo godina", rekao je Andrić prilikom otvaranja.

Predsjednik opštine Lučani i saborskog odbora Mladomir Sretenović naglasio je da se ova manifestacija svrstava među najveće i najljepše sabore u Srbiji,  i da njeni posjetioci šalju dobru sliku o zemlji i narodu.

Najveća trubačka fešta na Balkanu, na kojoj ove godine učestvuje  1.080  izvođača,  trajaće do 10. avgusta.

Guča je "prijestonica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor i predstavlja jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svijetu.

Dragačevski sabor našao se i na internet stranici popularnog magazina "Nacionalna geografija" kao jedan od deset najznačajnijih događaja u svijetu koji treba posjetiti tokom ljeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije