Muzika

Počinje takmičenje za najbolju pjesmu

Počinje takmičenje za najbolju pjesmu
Počinje takmičenje za najbolju pjesmu

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg "Eurosonga", jednog od najvećih svjetskih muzičkih takmičenja, održana je u Kopenhagenu uz učešće 37 zemalja, kao svojevrsna najava prvog polufinalnog takmičenja, koje će biti održano večeras.

Poznata manifestacija, čiji je ovogodišnji domaćin Danska, održava se po 59. put, a na svečanosti održanoj na gradskom trgu Radhuspladsenu prisustvovao je i Frank Jensen, gradonačelnik Kopenhagena.

Nakon završenih prvih proba direktnih učesnika finala, sve delegacije zajedno sa svojim predstavnicima učestvovale su na ceremoniji svečanog otvaranja ovogodišnjeg takmičenja, čiji su domaćini bili Evropska radiodifuzna unija (EBU), te danski javni servis "Danmarks Radio" (DR).

Prva je crvenim tepihom zakoračila Emeli de Forest, i dalje aktuelna pobjednica "Eurosonga", te Jan Lagermand Lundme, ovogodišnji producent šoua.

De Forestova je pobjednica prošlogodišnjeg takmičenja održanog u Švedskoj, s pjesmom "Only Teardrops". Istom rutom prošetali su i voditelji ovogodišnjeg takmičenja Lise Rene, Nikolaj Kopel i Pilov Asbek. Na crvenom tepihu fotografima su pozirali i ostali pjevači, koji će ove godine predstaviti svoje zemlje na "Eurosongu".

Takođe, ovo je bila prva prilika da se nove evrovizijske zvijezde susretnu sa mnogobrojnim fanovima ovog muzičkog takmičenja, koji ovih dana pristižu u glavni grad Danske iz svih krajeva Evrope i svijeta.

Ovogodišnji "Eurosong" će biti održan u "B&W Hallernu", objektu koji je ranije korišten kao brodogradilište, u luci u Kopenhagenu. Drugo polufinalno veče planirano je za 8. maj, dok će finale biti održano 10. maja.

BiH je odustala od učešća na ovogodišnjem "Eurosongu", Srbija i Hrvatska takođe. Za Crnu Goru će pjevati Sergej Ćetković, makedonska predstavnica je Tijana Dapčević, dok će Sloveniju predstavljati Tinkara Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije