Muzika

Pol Mekartni najbogatiji bas gitarista

Pol Mekartni najbogatiji bas gitarista
Pol Mekartni najbogatiji bas gitarista

Iako sviraju na "samo" četiri žice, oni su majstori svog zanata i zarađuju basnoslovne iznose. Poznati magazin "The Richest" objavio je ko su deset najbogatijih basista na svijetu i kolike su sume novca koje su oni zaradili tokom svoje karijere.

Iako mnogi misle da su gitaristi bendova u sjenci, njihovi bankovni računi pokazuju da je sasvim drugačije te da svoj rad i te kako znaju da naplate.

Na prvom mjestu nalazi se nekadašnji basista grupe "The Beatles" Pol Mekartni, sa nevjerovatnih 1,2 milijarde dolara zarade.

Drugo i treće mjesto sa zaradom od 300 miliona dolara podijelili su izraelski basista Džin Simons, koji nastupa u američkom hard rok bendu "Kiss", i Gordon Metju Samner, poznatiji kao Sting, koji je slavu stekao kao frontmen benda "The Police" .

Odmah iza njih, na četvrtom mjestu sa zaradom od 270 miliona dolara je Rodžer Voters, nekadašnji basista grupe "Pink Floyd".

Petu poziciju je zauzeo Adam Klejton, član legendarne irske grupe "U2", s iznosom od 150 miliona dolara.

Fli, basista poznatog američkog rok sastava "Red Hot Chili Peppers", nalazi se na šestom mjestu s iznosom od 115 miliona dolara.

Džon Pol Džons, basista jedne od najuspješnijih i najuticajnijih grupa u istoriji popularne muzike, britanske rok grupe "Led Zeppelin", je na sedmom mjestu sa zaradom od 80 miliona dolara.

Gizer Batler, basista hevi metal grupe "Black Sabbath" iz Engleske, nalazi se na osmom mjestu sa 65 miliona dolara.

Toni Kjenal, iz američkog rok benda "No Doubt", zauzeo je deveto mjesto sa zaradom od 45 miliona dolara.

Među 10 najbogatijih našao se i Krist Novoselić iz "Nirvane" sa zaradom od 40 miliona dolara.

Spomenuti basisti zaradu nisu ostvarili isključivo u svom matičnom bendu, nego i tokom solo karijere ili prilikom saradnje sa drugim muzičarima, ali u svakom slučaju imaju čime da se pohvale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije