Muzika

Pored pjesničkih, istaknuti i pjevački talenti

Pored pjesničkih, istaknuti i pjevački talenti
Pored pjesničkih, istaknuti i pjevački talenti

NOVI SAD - "Proletnji Brankovi dani" zvanično su zatvoreni u subotu gostovanjem umjetnika Brankovog kola u emisiji "Žikina šarenica", a noć prije u Muzeju Vojvodine predstavljene su dvije mlade ojkačke grupe: muška, "Novo Potkozarje" iz Prijedora, i ženska, "Vila" iz Novog Sada.

Na veliko zadovoljstvo publike u okviru programa "Nematerijalno kulturno nasljeđe Srba", oni su nadahnuto pjevali kozarske i grmečke ojkače. Tom prilikom ukazano je i na primjere srpskih krajiških ojkača u pojasu preko Bosanske Krajine, Banije, Korduna, Like i Dalmatinske Zagore.

U ljepoti glasova mladih pjevačkih talenata čule su se ojkače snažne pjesničke vrijednosti: "Vidi ti se po očima, mala,/ da se ne bi puno otimala", "Ja se, dragi, zaljubila u te,/ ko kazaljka u sitne minute", "Mala moja, i meni je vuna,/ kad ja vidim tvoja njedra puna", "Moj dragane, ovo nije šala,/ nešto sam ti sprijeda udebljala."

Nenad Grujičić je najavio novo dopunjeno, šesto izdanje kultne knjige "Ojkača", koja će imati čak dvije hiljade krajiških ojkača. Prvi put, u ovoj knjizi, važnoj za kulturnu tradiciju krajiških Srba, uz bogat pogovor, pojaviće se "Riznica imena pjevača ojkače", koja sadrži 1.140 imena darovitih Krajišnika-Dinaraca. Od sredine 19. vijeka do današnjih dana sagledan je geografski ambijent od Jadranskog mora i Dinare, pa sve do Une i Save, kao i prostor Vojvodine, odnosno Srbije, gdje danas egzistira ogroman broj srpskih izbjeglica koji živo njeguju i čuvaju kulturnu baštinu svojih predaka.

Pjevačko veče mladih ojkačkih grupa, povodom 191. godišnjice rođenja Branka Radičevića, proteklo je u Novom Sadu kao jedan od najzapaženijih programa na "Proletnjim Brankovim danima 2015".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije