Muzika

Poslije koncerta smo uvijek prazni

Poslije koncerta smo uvijek prazni
Poslije koncerta smo uvijek prazni

Sastav koji poput slikara istražuje platno unutar, uz rub i izvan prostora klasične muzike - riječi su kojima se najlakše može opisati "Mascara Quartet" iz Slovenije. Muzičari koji izvode fado, tango i špansku muziku nastupiće 21. februara u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Polona Udovič, vokal, Timi Krajnc i Vojko Vešligaj, gitaristi, i Mitja Režman, basista, članovi su ovog kvarteta i akademski muzičari i priznati izvođači kako na domaćem, tako i na širem, svjetskom umjetničkom prostoru. Saradnja u ansamblu odraz je njihovih vrijednih muzičkih iskustava i dubokog razumijevanja muzike, te isprepletenosti njihovih umjetničkih puteva.

O nastupu koji će održati u gradu na Vrbasu, specifičnostima muzike koju izvode i onom što ih povezuje u intervjuu za "Nezavisne" pričao je Vojko Vešligaj, gitarista.

NN: Nakon dvije godine opet ste u Banjaluci. Koncert koji ste tada održali u Kulturnom centru Banski dvor ostao je u sjećanju svima koji su prisustvovali. Šta je to čime ćete zabaviti našu publiku 21. februara u Narodnom pozorištu RS?

VEŠLIGAJ: Koncert u Banskom dvoru i nama je ostao u posebnom sjećanju, kako zbog fantastične publike, tako i zbog odličnog ambijenta. Jako se radujemo ponovnom sviranju u Banjaluci, zbog čega smo posebno zahvalni Udruženju muzičkih umjetnika RS i Sanji Šeranić. To što su nas opet pozvali vjerovatno znači da su i oni i publika već prvi put bili zadovoljni. A, mi ih nećemo ni ovaj put razočarati. Publici ćemo dati svu svoju energiju i strast i sigurni smo da će to biti za sve nas jedan poseban doživljaj.

NN: Iako ste svi izuzetno uspješni kao solisti, okupili ste se u kvartet koji sada ima zavidnu reputaciju u regionu, ali i svijetu. Kako je došlo do nastanka "Mascara Quarteta"?

VEŠLIGAJ: Svaki muzičar mora u svojoj karijeri svirati u grupi, to ti daje puno više širine i inspiracije. Posebna čar sviranja u grupi je da se pored samog sviranja boriš sa različitim karakterima muzičara, što nije uvijek lako. Mi smo četiri potpuno različite osobe i to daje posebnu čar našem muziciranju, a ipak nas drži jedna zajednička stvar: ljubav prema muzici i sviranju. Zbog toga smo se našli i sviramo zajedno. Takođe, pored toga, drži nas i nekakav zajednički pogled na život, ljubav prema drugima, drugačijim...

NN: Fado muzika je žanr karakterističan za Portugal, ali je sve popularniji i u drugim dijelovima svijeta. Kako ste se vi zainteresovali za ovu vrstu muzike i šta je to toliko posebno u fadu?

VEŠLIGAJ: Nedavno je neko na Facebooku napisao: "Fado za Portugalce, samba za sve...", što je za mene totalna glupost. Muzika nema granice, muzika mora da dospije do svih, naravno ako nema neku negativnu poruku. Fado je divna muzika sa divnim tekstom i mi smo se stvarno našli u njoj. Naš zvuk nije tradicionalno fadističan, nego istražujemo nešto novo, drugačije, ali ipak pokušavamo održati taj duh u muzici. Naravno, pored fada sviramo i tango i špansku muziku.

NN: Kakva je trenutno situacija na muzičkoj sceni u Sloveniji, kako opstaju muzičari koji nisu dio mainstreama? Gledajući iz perspektive muzičara u BiH, onima koji su odlučili da se bave klasičnom, jazz muzikom nije nimalo lako.

VEŠLIGAJ: Teško je o tome govoriti, naravno da s ovakvom muzikom teško preživiš, ali mi se trudimo, puno sviramo i malo-pomalo dobijamo svoju publiku. Treba puno raditi, truditi se i svirati. Mi se nećemo predati i sigurni smo da će nam uspjeti. U suštini već nam je uspjelo jer nas organizatori zovu ponovo i premostili smo granice...

NN: Nastupili ste u brojnim koncertnim dvoranama, no postoji li neki nastup koji biste istakli kao poseban ili koji je možda na neki način obilježio vašu karijeru?

VEŠLIGAJ: Uvijek je teško izdvajati neke koncerte, nama su svi posebni jer je na svakom koncertu drugačija energija i to je čar svega. Mi ne dođemo da "odradimo" koncert pa kući, nego se uvijek trudimo da osjetimo publiku i povežemo se s njom. Poslije koncerta smo prazni jer smo sve ostavili na pozornici i ako sviramo i drugi dan moramo se dobro pripremiti i napuniti energijom.

Ali, sigurno nikad nećemo zaboraviti koncert u Banskom dvoru prije dvije godine, to je bilo stvarno posebno iskustvo!

Nastup u gradu na Vrbasu

Koncert "Mascara Quarteta" biće održan 21. februara, s početkom u 20 časova, u Narodnom pozorištu RS (NP RS) u Banjaluci.

Organizator je Udruženje muzičkih umjetnika RS, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a može se kupiti u NP RS.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije