Muzika

Posljednje atome snage sačuvali za Banjaluku

Posljednje atome snage sačuvali za Banjaluku
Posljednje atome snage sačuvali za Banjaluku

BANJALUKA - Nastupom u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, braća Ratko i Radiša Teofilović i gitarista Miroslav Tadić u utorak uveče pobrali su simpatije brojnih Banjalučana.

Generalni pokrovitelj je bio "Hemofarm", a ovaj koncert je bio njihov poklon gradu Banjaluka.

Koncert, simbolično nazvan "Zaboravljeni svijet Balkana", već na samom početku prisutnima se toliko dopao da nisu mogli sakriti oduševljenje.

Teofilovići i Tadić interpretirali su repertoar s prvog zajedničkog albuma "Vidarica", ali i brojne druge numere. Harmonija dvoglasnog pjevanja, uz pratnju gitarskog virtuoza, kombinacija je koja je prisutne potpuno osvojila.

Magično putovanje kroz tradicijsko nasljeđe ovih krajeva počelo je pjesmom "A, što ti je mila kćeri", a završilo onom "Kaleš bre, Anđo", nakon koje su umjetnici ispraćeni ovacijama.

Nizale su se "Rosna livada", "Kraj potoka", a među njima i nova obrada sastavljena od dvije teme "Nedo le arna devojko" i "Goranine".

"Ova nova obrada jeste tradicija, ali je uvježbavano na moderan način putem skajpa", objasnio je Tadić, koji već dugo živi u Los Anđelesu.

Teofilovići su predahnuli dok je on instrumentalno izveo nešto što mu je, prije svega, jako dobro poznato kroz dugogodišnju saradnju s Vlatkom Stefanovskim "Kalajdžijsko oro".

"Velika mi je čast biti večeras u Banjaluci s braćom Teofilovićima, veliko vam hvala što ste došli u ovolikom broju", poručio je Tadić.

Uloge su se nešto kasnije zamijenile, pa su Teofilovići u njima svojstvenom maniru izveli "Marijo, bela kumrijo", dok je on odmarao.

"Iako smo iscrpljeni od koncerta koje smo imali prethodnih dana, sačuvali smo poslednje atome snage za Banjaluku. Znali smo da će nas dočekati publika koja nas prati dugi niz godina i da očekuje to od nas", rekao je Radiša.

Istakao je da je svaki koncert drugačiji i da je to radost pjesme, "nepokolebljivost i smisao onoga što radite, sve ono uzvišeno što vas čini ljudima".

Nakon pjesme "Stojane, sine" Ratko, Radiša i Miroslav prvi put su se poklonili publici, ali je sve zaista završeno tek poslije bisa.

Predosjećajući da iza pjesme "Kaleš bre, Anđo" slijedi kraj, prisutni nisu štedjeli dlanove, te su tako muzičarima jasno pokazali da su dobro došli u gradu na Vrbasu.

Zadovoljni atmosferom koju su priredili na nastupu u gradu na Vrbasu, umjetnici su nakon koncerta bili raspoloženi za razgovor s predstavnicima sedme sile, kojima su otkrili da je publika imala priliku da čuje i dio pjesama koje će se naći na njihovom novom zajedničkom izdanju.

Što se tiče planova za budućnost, Radiša je kazao da u narednoj godini treba da imaju mnogo nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, a u planu je i nastup u Lozani u Švajcarskoj, gdje će sa dva tamošnja umjetnika napraviti kombinovani koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije