Muzika

Povratak vinila na velika vrata

Povratak vinila na velika vrata
Povratak vinila na velika vrata

Ovogodišnji Svjetski dan prodavnice ploča, koji se 18. aprila obilježava i u regionu, pretenduje da bude najbolji dosad, posebno ako se ima u vidu brdo ekskluzivnih izdanja koja su spremna da budu objavljena na taj dan.

Ipak, u moru raznolikog materijala jedino su bitna ona izdanja o kojima će se pričati nakon što budu objavljena, a ovo su najiščekivanija.

Dejmon Albarn, frontmena grupa "Blur" i "Gorillaz", te ovogodišnji dobitnik NME nagrade za inovativnost, učestvovaće u obilježavanju ovog dana sa split singlicom "Hollow Ponds" - "Lonelt Press Play". Obje pjesme će se pojaviti i na Albarnovom debitantskom solo izdanju "Everyday Robots" deset dana kasnije.

Takođe, dvije nove pjesme Pola Velera, "Brand New Toy" i "Landslide", pojaviće se na singlicama u ograničenom tiražu od samo 2.500 primjeraka.

Trojica braće iz benda "Radkey" su se odlučila na još više retro varijantu, pa će tako objaviti nedavni nastup "100 Club" - na kaseti. S obzirom na njihovo prošlogodišnje očaravajuće izdanje "Devil's Fruit", nalaze se među favoritima.

Među najtraženijima će biti i izdanje slavnog filmadžije Dejvida Linča "The Air Is On Fire", kao i remiks EP njegovog debi albuma "The Big Dream".

Dejvid Bouvi će objaviti potpuno oslikanu singlicu njegovog klasika "Rock'N'Roll Suicide", a kako će izgledati niko nema pojma, ali baš zbog toga se i očekuje da bude posebna.

Na policama prodavnica će se naći i brojna reizdanja slavnog Nila Janga, ali ono na šta se najviše obraća pažnja je fenomenalni trostruki LP set "Cow Palace" iz 1986. godine.

"Chvrches" će takođe izdati singlicu "We Sink", a fanovi se nadaju da će se na B strani takođe naći i nedavna sjajna obrada hita "Do I Wanna Know", koju u originalu izvode "Arctic Monkeys".

Jedan od najpoznatijih muzičko-filmskih momenata imaće veliko reizdanje, a riječ je o numerama Breda Fidela napisanim za slavni "Terminator 2".

"Got Live If You Want It!", prvi živi album rok legendi "Rolling Stonesa", te njihov debi EP iz 1964. godine biće ponovo objavljeni, a očekuje se da budu rasprodati istog trena kada se pojave.

Na singlici će se naći i pjesma "Wait For Me" sastava "Kings Of Leon", koja je "skinuta" kao singl sa albuma "Mechanical Bull".

Jedno od najvećih i najboljih izdanja ovogodišnjeg Dana prodavnica ploča nesumnjivo će biti petostruki LP set "LCD Soundsystema", pod nazivom "The Final Show". Teško da postoji bolji način da se ponovo oživi "zbogom", koje je jedan od najboljih bendova u posljednjih 20 godina rekao fanovima prije dvije godine.

Briljantni "Mazzy Star" su još jedan od bendova koji će objaviti dvije nove trake, a riječ je o "I'm Less Here" i "Things", a pojaviće se kao specijalno izdanje na singlici, od većine muzički stručnjaka ocijenjeno sa "mora se kupiti".

Ne treba zaboraviti, niti ponovo preispitati rane dane Boba Dilana i njegov sjajni debi album, koji će se takođe naći u prodaji.

Na singlici će se naći i reizdanje sastava "Fleetwood Mac" iz 1971. godine, tačnije njihov singl "Dragon Fly", sa "Purple Dancerom" sa druge strane.

Kultni "Life After Death" preminulog repera Notoriusa B.I.G. čeka veliko reizdanje. Album izdat svega nekoliko sedmica nakon njegovog ubistva u Los Anđelesu napokon će biti dostupno u vinilnom formatu, i to kao trostruki LP.

Još jedna od ploča za koju se očekuje da će biti razgrabljena čim se pojavi je "Greatest Hits" repera Ajs Tija.

Za kraj, "Outkast", hip-hop tandem o čijem se ponovnom okupljanju najviše diskutovalo, takođe se nalazi među "velikim igračima", ovoga puta s reizdanjem materijala "Southernplayalisticadillacmuzik" iz 1994. godine, a ovaj LP obilježava i svoju 20. godišnjicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije