Muzika

Prekriveni posteri Lejdi Gage u Jerusalimu

Prekriveni posteri Lejdi Gage u Jerusalimu
Prekriveni posteri Lejdi Gage u Jerusalimu

TEL AVIV - Posteri kojima se promoviše veliki koncert Lejdi Gage u Izraelu pokriveni su u Jerusalimu nakon protivljenja ultraortodoksnih Jevreja.

Američka pop diva nastupiće večeras u Tel Avivu u okviru turneje artRave koja obuhvata i Bliski istok. Njene fotografije na velikom bilbordu na glavnom putu prekrivene su velikim bijelim trakama, nakon što se član gradskog savjeta iz ultraortodoksne partije Šas žalio na "neskromnost", kako su prenijeli izraelski mediji.

Ranijih godina članovi ultraortodoksne zajednice su više puta pokrivali ili čak ukljanjali fotografije žena s javnih mjesta iz istog razloga. Predsjedavjući jerusalimske frakcije Šasa, Nati Lasri, uporedio je postavljanje postera Lejdi Gage s stavljanjem postera podrške Hamasu na mjestu gde se regrutuju vojnici.

Posteri su postavljeni u Jerusalimu kako bi se promovisao koncert.

Lasri, međutim, ne dijeli uzbuđenje mnogih Izraelaca koji se raduju dolasku lejdi Gage, posebno nakon  što su ljetos koncerte otkazali Nil Jang i  Bekstrit bojs (The Backstreet Boys) zbog izraelske ofanzive na Gazu.

U pismu poslatom generalnom direktoru jerusalimske opštine Amnonu Marhavu je navedeno da je lider Šasa "šokiran bilbordima koji promovišu grozotu, a  koja jako vrijeđa osjećanja većine jerusalimskih muških i ženskih stanovnika."

On je izrazio zadovoljstvo što se na njegov zahtjev odgovorilo i što su fotografije, koje su mogle da posluže kao "gorivo za radikale koji žele da potpale grad" sklonjene od očiju javnosti.

Odluka o pokrivanju fotogafija dočekana je kritikama. Rahel Azaria,  koja je takođe član gradskog savjeta, istakla je da ultraortodoksni čine samo 20 posto stanovnika Jerusalima i  da ne mogu da odlučuju  kako će izgledati gradska javna sfera.  Ona je podsjetila na ranije slučajeve uklanjanja fotografija žena i da su 2011. godine nakon javne kampanje  fotogafije vraćene.

"Ne možemo dozvoliti da se stvari vrate gdje su bile i da žene budu isključne iz javne sfere", rekla je Azaria

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije