Muzika

Premijerno izvedena kompozicija Dalibora Đukića

Premijerno izvedena kompozicija Dalibora Đukića
Premijerno izvedena kompozicija Dalibora Đukića

U sklopu manifestacije ''Dani Vlade S. Miloševića'', na koncertu kompozitora klase Tatjane Milošević- Mijanović, u ponedjeljak je premijerno izvedena kompozicija "Pod Kozarom'', banjalučkog kompozitora Dalibora Đukića.

Kompoziciju pisanu za mješoviti hor na koncertu savremene muzike u Banskom dvoru u Banjaluci izveo hor srednje muzičke škole ''Vlado Milošević'', pod dirigentskom palicom Radiše Račića.

''Kompozicija je nastala kao rezultat napjeva, koji mi je ostavio moj deda, a ja sam ga metrički složio u cjeline, i ostavio ga kao svoj doprinos, o izučavanju folklora sa prostora Župe'', kazao je banjalučki kompozitor Dalibor Đukić.

''Kako narodna tradicija intezivno živi u meni, i kako me bogati svojim ljepotama, nastojao sam u dosadašnjem radu da joj se odušim vjernošću i privrzenošću. Sjetio sam se Bartoka, koji je govorio da kompozitor prvo mora da upije folklor svoga naroda, a zatim da progovori njegovom snagom. To je osnovni razlog za moje opredjeljenje, da napisem kompoziciju koja je inspirisana folklorom'', kazao je Đukić i dodao da duguje veliku zahvalnost profesorki Tatjani Milošević-Mijanović koja mu je ustupila mjesto i dala priliku da među svojim studentima kompozicije premijerno izvede svoju kompoziciju.

Iste večeri  svoja djela su izveli i kompozitori Mladen Janković, Dragana Tabak, David Mastikosa i Katarina Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije