Muzika

Preminuo B.B. King

Preminuo B.B. King
Preminuo B.B. King

Legendarni američki gitarista i pjevač bluza B.B. King umro je u 89-oj godini.

Prošlog mjeseca  B. B. KING boravio je je u bolnici zbog komplikacija sa  dijabetesom od kojeg je bolovao više od dvadeset godina, prenosi RTRS.

Smatra se jednim od najvećih bluz gitarista, a časopis Roling Stoun smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu "100 najvećih gitarista svih vremena". Za svoju muziku dobio je nagrada Gremi, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

B.B. King rođen je pod imenom Rajli B. King u Misisipiju. U Memfis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko mjeseci. Vratio se ponovo i radio kao pjevač na lokalnoj radio stanici. Takođe je radio i kao di džej. Nastupao od 1947. godine i tokom života imao oko 15.000 nastupa.

Tokom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Filips, kasnije osnivač izdavačke kuće San Rekords.

Njegova slava nastavila je da se povećavala tokom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih... i nikada nije prestala  . Pored muzičke  karijere, publika će ga pamtiti i po gostovanju u brojnim televizijskim emisijama, (Princ iz Bel Era, Bračne vode).

Pojavio se i u filmu Blues Brothers  2000, kao pjevač i gitarist sastava "Louisiana Gator Boys". U tom filmu radio je sa mnogim muzičarima, kao što su Erik Klepton i Bo Didli, između ostalih.

Njegov blizak rođak bio je slavni delta bluzer Bukka White, a ujak mu je bio Soni Liston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije