Muzika

Prije 360 godina rođen pronalazač klavira

Prije 360 godina rođen pronalazač klavira
Prije 360 godina rođen pronalazač klavira

BANJALUKA - Italijanski graditelj instrumenata, čovjek za kog se smatra da je pronalazač klavira, Bartolomeo Kristofori rođen je na današnji dan prije 360 godina u Padovi.

Danas je i Google Doodle bio u znaku te značajne godišnjice i podsjećao na čuvenog graditelja instrumenata.

O njegovom djetinjstvu i mladosti se malo zna osim da je sa 33 godine stupio u službu princa Ferdinanda od Medičija.

Princu je bio potreban neko ko bi vodio računa o njegovim instrumentima, pošto mu se jedan pokvario, a želio je ne samo da mu Kristofori bude tehničar, već i neko ko će da pravi nove instrumente u koje će on ulagati.

Međutim, prije nego što je napravio svoj prvi klavir, Kristofori je izumio još dva instrumenta s dirkama - spinet i ovalni spinet.

Klavir se od ostalih tadašnjih instrumenata s dirkama razlikovao po načinu dobijanja tona. Naime, na drugim instrumentima s dirkama ton se dobijao korišćenjem mehanizma gavranovih pera, koja su okidala žice i tako proizvodila ton. Kod klavira je Kristofori napravio mehanizam čekića koji udaraju u žicu i proizvode zvuk.

Prednost takvog mehanizma je bila u tome što je na klaviru muzičar mogao da kontroliše jačinu zvuka i zbog toga su se prvi klaviri zvali piano e forte, što znači tiho i glasno. Novi instrument postao je poznat tek oko 1711. godine, zahvaljujući članku koji je o Kristoforiju napisao tada uticajni pisac Mafei. Takođe, postoje dokazi da je za svog života bio uvažavan i cijenjen za svoj rad na klaviru.

Kristofori je nastavio da pravi klavire i poslije smrti princa Ferdinanda i neprestano ih je usavršavao. U kasnijim godinama asistirao mu je Đovani Ferini, koji je poslije Kristoforijeve smrti 27. januara 1731. godine nastavio s gradnjom klavira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije