Muzika

Prva fado numera na našem jeziku

Prva fado numera na našem jeziku
Prva fado numera na našem jeziku

Maja Milinković, poznata bh. muzičarka i interpretatorka fado muzike, snimila je prvu fado pjesmu na našem jeziku. Numeru, koja nosi naziv "Znam za rijeku", prati i video, a to je ujedno i najava njenog novog albuma.

"Pjesma 'Znam za rijeku' je najava mog dugo najavljivanog albuma, kojim ću, nadam se, obradovati sve fanove fada. Ovaj put na našem jeziku, a sve u želji da se predivna emocija približi našem govornom području", kazala je Milinkovićeva.

Dodala je da je video sniman u glavnom gradu Portugala Lisabonu, koji je kolijevka fada.

Milinkovićeva trenutno tamo i živi kao priznata interpretatorka fado muzike. Pjesma "Znam za rijeku" je vjerni prevod tradicionalne fado pjesme.

"Fado je izabrao mene. Živjela sam u Berlinu kada sam upoznala fado, zatim sam se vratila u Sarajevo, ali me magija fada nije popuštala. U potrazi za njim i potrebom da uđem u esenciju te muzike prije dvije godine sam stigla u Lisabon. Željela sam samo upoznati fado, gdje 'živi' i gdje se njeguje i odlučila sam ostati tu", ispričala je Milinkovićeva kako je došlo do njene veze s ovim muzičkim žanrom.

Dodala je da kada ima koncert njena publika zajedno s njom živi ovu vrstu muzike, koji je veoma emotivna i ekspresivna vrsta muzičkog izražaja, koja od umjetnika ne zahtijeva samo glas, već i emociju.

Fado ili u prevodu "sudbina" je portugalska narodna muzika, tužna i nostalgična. Smatra se da fado izvođač nije uspješan ako publici ne izmami suze. Nastao je u Portugalu, kao muzika radničke klase, svirana iz zadovoljstva, ali takođe i kao olakšanje u tegobnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije