Muzika

Publika namiriše hitove

Publika namiriše hitove
Publika namiriše hitove

Nakon veoma uspješne prošle godine, sa preko 100 održanih koncerata na Balkanu i šire, srbijanska grupa S.A.R.S. najavljuje novi album i predstojeći koncert u beogradskoj Hali sportova, zakazan za 7. mart.

"Sveže amputirana ruka Satrijanija", ili jednostavno S.A.R.S., sastav je koji u svojim pjesmama kombinuje pop, rok, rege, hip-hop i bluz, te muziku sa elementima tradicionalnog srpskog folka. O bendu, muzici i novom albumu za "Nezavisne" je govorio Tihomir Hinić, bubnjar.

NN: Četvrti album "Ikone pop kulture" izašao je u januaru 2014. Da li ste zadovoljni kako je prihvaćen kod ljudi i šta nam možete reći o novom, koji uskoro izlazi?

HINIĆ: Na svakom albumu se izdvoji po nekoliko pesama koje publika namiriše i prihvati ih kao svoje. Zadovoljni smo kako je album prošao, a to očekujemo i od novog albuma, koji izlazi 8. marta 2015. Novi album je sniman tokom januara i februara i ostalo je još da se sve to lepo smiksa. Album će se zvati "Proleće" i veoma smo ponosni na njega.

NN: Naziv benda je veoma poseban, kako je nastao?

HINIĆ: Do naziva je došlo spontano, kao što obično svi bendovi dobijaju imena. Povela se rasprava da li umeće sviranja dolazi iz ruke ili iz glave i ako bismo skinuli ruku Satrianiju i zakačili našem gitaristi, da li bi on svirao kao Satriani. Sve ostalo je jasno kao dan.

NN: Kako nastaju vaše pjesme ?

HINIĆ: Neko donese muziku, povade se tekstovi i onda se to lagano uklapa. Obično to krene od neke iskre, na primer samo refrena ili neke dobre gitarske teme.

NN: Zašto za svaki svoj album omogućite besplatno skidanje?

HINIĆ: Zato što je prodaja CD-ova odavno propala i više ih niko ne kupuje. Ako hoćeš da tvoja muzika dođe do velikog broja ljudi, pokloni je.

NN: Koju pjesmu najradije izvodite?

HINIĆ: To se smenjuje od koncerta do koncerta i od albuma do albuma. Trenutno je to pesma "Dane brojim".

NN: Imate li neki poseban ritual prije koncerta?

HINIĆ: Kao ceo bend nemamo rituale. Ono što nam je najvažnije je da se tih pola sata ili sat vremena ne pravi gužva u back stageu i da nas niko ne smara temama i pričama koje nisu vezane strogo za nastup koji sledi.

NN: Pripremate li nešto drugačije za koncert u Hali sportova u Beogradu?

HINIĆ: Biće to jedan presek svih naših dosadašnjih albuma. Biće pesama koje nismo svirali pred beogradskom publikom, biće gostiju i mnogo toga još. Sve u svemu, biće to više od dva sata sviranja i mislim da će publika biti zadovoljna.

NN: Moramo da najavimo i koncert u Bihaću, najavljen za 27. februar. Šta može bh. publika da očekuje?

HINIĆ: Bihaću se radujemo. Bili smo tamo samo jednom na festivalu pre nekoliko godina i uspeli smo da odsviramo svega nekoliko pesama u dvadesetak minuta jer je policija došla i prekinula koncert zbog prevelike buke. Nadam se da ovaj put neće biti nikakvih problema tog tipa i da ćemo uspeti da se odužimo bihaćkoj publici na pravi način.

NN: Što se tiče nastupa, je li istina da ste jedan od najtraženijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije?

HINIĆ: Prošle godine smo odsvirali preko 100 koncerata u regionu i u jednom delu Evrope. Sviramo mnogo, a da li smo najtraženiji, to treba pitati publiku ili organizatore.

NN: Kada možemo da očekujemo koncert u Banjaluci?

HINIĆ: Mi sviramo gde nas pozovu i gde uspemo da se dogovorimo o organizaciji koncerta. Tražimo da sve bude ozbiljno organizovano jer želimo da naša publika uživa u kvalitetnom zvuku i dobrom koncertu. U Banjaluku smo dolazili više puta i uvek imali odlične nastupe. Iskreno se nadam da ćemo se videti i ove godine. Nema razloga da tako ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije