Muzika

Rang lista kojoj se ne može vjerovati

Rang lista kojoj se ne može vjerovati
Rang lista kojoj se ne može vjerovati

ZAGREB - Rang lista slušanosti muzike u Hrvatskoj, kojom godinama vladaju Oliver, Toni Cetinski i Džiboni, u dijelu stručne javnosti izaziva sumnju u svoju vjerodostojnost.

Prema podacima Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), baziranim za prošlu godinu na 14,9 miliona izvođenja koja su prijavile hrvatske radijske i TV stanice, i dalje je, sve od 2008, najslušaniji izvođač Oliver Dragojević.

Za to vrijeme drugo mjesto pripada Toniju Cetinskom, a treće Džiboniju, osim 2011. kada su njih dvojica zamijenili mjesta. Nije poznato koliko je koji od njih puta bio izvođen i koliko je stanica prijavilo emitovanje melodija.

Sastav rang liste

Tri godine uzastopno na trećem i četvrtom mjestu smjenjivali su se Nina Badrić i "Parni valjak", osim 2008. kada je četvrto mjesto umjesto "Parnog valjka" držao Toše Preoski, makedonska pop zvijezda koja je tragično završila svoj život u prethodnoj godini.

Slušanost od petog do desetog mjesta godinama drže "Prljavo kazalište", Neno Belan, "Crvena jabuka", "Magazin" i Masimo, osim 2010. kad je umjesto Masima osmo mjesto zauzeo Toše Proeski, a 2008. šesto mjesto Đulijano.

Podaci za 2009. nisu usporedivi jer su dani samo abecednim redom.

Najbrojniju grupu čine izvođači iz Dalmacije, od 22 do 20 njih, s tendecijom smanjenja, a potom izvođači iz ostatka Hrvatske, čiji se broj takođe smanuje s 24 na aktulenih 18.

Izvođači s engleskog govornog područja čine treću grupu s između 9 i 12 izvođača, osim 2008. kad je na listi bila samo Madona, tek na 27. mjestu.

Najmanja grupa su izvođači s područja bivše Jugoslavije, koje svih godina predstavlja samo Toše Proeski, osim 2008. kad su se na rang listu slušanosti probili još Leo i Kemal Monteno.

Vjerodostojnost upitna

Dio stručne javnost sumnja u vjerodostojnost rang liste, odnosno da ona vjerno odražava muzički ukus hrvatske publike.

Muzikologinja sa Sveučilišta u Rijeci Diana Grgurić kaže da joj nije jasan poredak izvođača koji se godinama uglavnom ne mijenja, a na listi su neka imena sa sumnjivom popularnošću, dok su neke izvođačice koje "haraju" estradom na vrlo niskim mjestima.

Naprimjer, Severina se, gledano od najnovije rang liste prema starijima, nalazila na 19, 21, 27. i 28. mjestu, a Jelena Rozga tek na 35, 45. i 36, što je lošije od riječke pop grupe E.N.I, koja se nalazila na 39, 34, 24. i 33. mjestu.

"Meni to nije jasno. Ne razumijem taj poredak", kaže Grgurićeva, dodajući da bi voljela da bude upoznata s metodom obrade glasova.

Iz HUZIP-a kratko odgovaraju da je rang lista napravljena na osnovu mjesečnih izvještaja radio i TV stanica o emitovanju muzičkih djela, što je svaka stanica obavezna da dostavlja HUZIP-u po Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima.

Kao i kod svake rang liste, konačan poredak zavisi od realnog broja emitovanja muzičkih djela svakog pojedinog izvođača.

Muzički kritičar Aleksandar Dragaš smatra da je lista u velikoj mjeri "nažalost vjerododostojna", ali ona nije odraz ukusa publike nego prvenstveno odluka radijskih i TV urednika.

"Naprosto, takvi podaci pristižu HUZIP-u jer danas veliki broj radijskih stanica ima kompjutersko emitovanje i na kraju dana urednik pritisne 'enter' koji mu izlista tačan broj emitiranja", kaže Dragaš.

Diani Grgurić čini se, naprimjer, nelogičnim da na rang listi slušanosti uopšte nema dvojca 2Cellos, koji su osvojili svijet i kojima je to ovih dana priznato odlikovanjem Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za kulturu.

Kako evidentirati popularnost i izvođenost na internetu, Youtubeu, društvenim mrežama i novim medijima, pita riječka muzikologinja.

Za tu rang listu uzimaju se u obzir samo prispjeli izvještaji o emitovanju od radio i TV stanica, dok se "klikovi" na Youtubeu ne računaju, kažu u HUZIP-u.

Odnos rang lista - Porin

Upitnost rang liste naglašava i njeno povremeno veliko odstupanje od nagrada za Porin, koje su realan odraz interesa publike.

Naprimjer, lani je nagrada Hit godine na Porinu pripala "Općoj opasnosti", koja je ove godine na 53. mjestu, dok je na prošlogodišnjoj listi uopšte nema. Isto tako, na rang listu se nije probio ni ovogodišnji dobitnik Hita godine Marko Perković Tompson.

Takođe, na listi nisu ni "Majke" i Goran Bare, koji su bili su Hit godine na Porinu 2012, dok je Jelena Rozga, koja je osvojila Hit godine 2011, na rang listi te godine tek na 36. mjestu.

Porin je diskografska nagrada koja zavisi isključivo od volje glasačkog tijela Porina i nema nikakve veze sa brojem emitovanja muzičkih djela na radio i TV stanicama, odgovaraju u HUZIP-u.

Dragaš kaže da se u većini drugih slučajeva može uspostaviti korelacija između rang liste i Porina, pa je lista, na neki način, pokazatelj ziheraškog ponašanja muzičkih urednika stanica, posebno onih koji ovise o marketingu, pa igraju na sigurno. U Hrvatskoj je većina radijskih stanica neformatirana i to je cijena koju vidimo na rang listama, smatra on.

Diana Grgurić ocjenjuje kako je takav pristup učinio hrvatsku scenu statičnom, na njoj se 20 godina ništa ne mijenja. Hrvatska popularna muzika ne uvažava globalizacijske procese koji su se među prvim pojavili upravo u popularnoj muzici, kaže Grgurić ocjenjujući to nevjerojatnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije